Linkovi

Hezbollah u službi muslimana oružjem i vjerom


Otmica dva izraelska vojnika od strane Hezbollaha dovela je do vojnog odgovora Izraela koji je devastirao libanske civile i infrastrukturu. Novinar Glasa Amerike Peter Fedynsky se osvrće na Hezbollah, organizaciju koja tvrdi da služi interesima Muslimana u Libanu i susjednim zemljama.

Hezbollah - Božija Partija - pojavila se na sceni 1982. kako bi se borila protiv izraelske invazije na Liban, i potom njegove okupacije. Vojni ogranak ove grupe, poznat po imenu Islamski Otpor, je pomogao istjerati Izraelce iz Libana 2000-te.

Medjutim, napad Hezbollaha na američke marince u Bejrutu 1983. godine, doveo je do povlačenja američkih snaga.

Hezbollah je, takodjer, služio zajednici Muslimana Šiita u južnom Libanu, koji su bili protjerani tijekom izraelske invazije 82.

Judith Kipper, stručnjak za itanja Srednjeg Istoka u Vijeću za vanjske poslove, u Washingtonu, kaže: Tijekom ovih godina je Hezbollah uspio obezbijediti za ljude socijalnu pomoć, mogućnosti obrazovanja, medicinsku njegu, pomoć u hrani i tako dalje, što vlada Libana nikada nije bila u stanju.

Gospodja Kipper dodaje da 14 članova Hezbollaha koji su u parlamentu, obavljaju posao dobro kao zakonodavci.

”Medjutim izvan granica Libana, Hezbollah nije poznat po svom socijalnom i političkom radu.“

Bivši glavni zapovjednik izraelskih obrambenih snaga, general Moshe Yaalon, ukazuje na drugačije sadržaje Hezbollaha: Ideologija Hezbollaha nije samo usmjerena u odnosu na Liban, ili Izrael. Njihova je ideologija iranska, revolucionarna, šiitska ideologija ekstremizma, s ciljem uspostave Islama gdje god može.

XS
SM
MD
LG