Linkovi

Opada posjeta američkim nacionalnim parkovima


U najnovijem istraživanju koje je proveo Američki žurnal za očuvanje prirodne okoline se kaže da je turistiška posjeta u američkih 390 nacionalnih parkova opala za 25 procenata od 1990.godine.

Novinar Glasa Amerike George Dwayer izvještava da autori ovog istraživanja za ovakvo stanje krive zabavnu industriju.

Od 1930 -ih godina posjete nacionalnim parkovima tokom američkih praznika su bile u porastu više od pedeset godina. Najviše posjeta je zabilježeno 1987. godine. Glasnogovornica rendžera, Kathy Kupper kaže da su čitave generacije amerikanaca posjećivali nacionalne parkove tokom, takozvane "zlatne ere parkova."

Posebno nakoliko decenija nakon Drugog svjetskog rata, baby boomeri, oni koji su rodjeni kada su se američki vojnici vraćali kući sa ratišta, su dobili djecu, a automobili postali dominantni. Godišnji odmor je u stvari bio grupno putovaje automobilom u nacionalni park.

Međutim, urednici Žurnala za očuvanje okoline kažu da je u posljednjih 16 godina posjeta parkovima opala za 25 procenata. Jedan od ralzoga su visoke cijene goriva.

Međutim, Mike Pina iz američkog Automobilskog udruženja kaže da to nije jedini razlog.

”Prilikom ispunjavanja upitnika, ljudi uvijek kažu da ne putuju zbog visoke cijene benzina, ali je činjenica da su automobili najjeftinije prevozno sredstvo.

Istraživanje pokazuje da veći broj Amerikanaca vrijeme provodi gledajući filmove, pretražujući Internet i igrajući video igrice. Radi se o trendu koji je rendžerima poznat, ali na koji ne mogu mnogo utjecati.

Ponovo Kathy Kupper:
Danas se jako mnogo drugih stvari natječe sa odlukom o posjeti nacionalnim parkovima. Postoji mnogo zabavnih parkova, i drugih odredišta, čak je i kućna zabava psotala raznovrsnija, nude se različite video igre, kućna videa, veće rekreacione mogućnosti , stvari koje se natječu sa mogućnošću odlaska u nacionalni park.

Markentinška kompanija Plunkett kaže da američka zabavna industrija zarađuje 200 milijardi dolara godišnje. To je ogroman dobitak za državnu ekonomiju. Nacionalnim parkovima, s druge strane, upravlja federalna vlada kao neprofitna stranka.

Glasnogovornica Kupper kaže da se korisnosti od posjete parkova ne mogu kvantitativno odrediti, ali da su vrlo važne.

”Kada posjećuje Nacionalni park, vi posjećujete komad američke sitorije.“

Možete pogledati fotografije, igrati video igricu i možda simulirati situacije, ali se ništa ne može uporediti s tim kada se nalazite na licu mjesta.

XS
SM
MD
LG