Linkovi

Bijela kuća odbacuje kritike


Državna tajnica, Condoleeza Rice kaže da će u nedjelju krenuti na Sredni istok radi razgovora o izraelsko-libanskoj krizi.

Rice kaže će posjetiti Izrael i Palestinske teritorije. Ona će se prije toga u Italiji sastati sa ministrima vanjskih polsova iz drugih zemlja kako bi zajednički pomogli Libanu da se suoči sa izazovima izazvanim izraelskim bombardovanjem.

Rice je dalje rekla da je do nasilja došlo jer Hezballah sa Libanske teritorije napao izraelske vojnike, i da Sjedinjene države traže hitni prekid nasilja. Ali, kaže gospodja Rice, prekid vatre bez osvrta na sam korijen problema, je lažno obećanje.

Ona je kasnije dodala da je zadovoljna činjenicom da je Izrael otvorio humanitarne koridore kojima može stići pomoć Libanskim civilima.

Condoleeza Rice i predsjednik Bush će prije njenog odlasaka, navodi Bijela kuća, o situaciji u regionu razgovarati i sa zvaničnicima Saudijske Arabije.

Danas u Jerusalemu, američki ambasador u Izraelu Rick Jones je izjavio da sve dok Hezbolah ispaljuje rakete na Izrael, Izrael mora nastaviti, kako je rekao, svoju stranu priče. Govoreći danas na američkoj televiziji, glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je odbacio kritike američkog stava, rekavši da niko ne čini više kako bi se okončalo nasilje, nego Sjedinjene države.

U isto vrijeme, Francuska je uputila novi poziv za hitno primirje između Izraela i militanata Hezbolaha. Govoreći u Parizu, francuski predsejdnik Jacques Chirac je pozvao EU da ponovo pošalje svog šefa za vanjsku politiku Javiera Solanu na Srednji istok kako bi se sve strane primorale na primirje.

XS
SM
MD
LG