Linkovi

Mještani Amerikanci pomažu useljenim Kurdima


Američka vlada je poduzela niz koraka nakon 11 septembra 2001. godine kako bi spriječila terorizam. Federalne vlasti su ojačale anti-terorističke zakone i to je dovelo do hapšenja, presuda i deportacije mnogih. Ali stanovnici jednog grada u saveznoj državi Virginiji zajedno podržavaju svoje susjede, muslimane, koji su u nevolji.

Prijatelji i susjedi su se okupili na sudskom trgu u Harrisonburgu, gradiću oko 210 kilometara udaljenom od Washingtona.

Ja sam ovdje da podržim naše kurdske prijatelje koji se suočavaju s nečim što smatram veoma nepravednim optužbama, kaže Earl Martin.

Ovi ljudi su nastojali obezbjediti svoje obitelji i zbog toga su zapali u nevolje. To je ironija. Stoga mislim da ih trebamo podržati, kaže Jim Wingert.

Optuženim Kurdima je dat azil u Sjedinjenim državama krajem 1990-tih godina. Nakon 11 septembra 2001. godine Kurdi su uhvaćeni u anti-terorističku mrežu federalne vlade. Optuženi su zbog ilegalnog transfera novca za sjeverni Irak bez poslovnih licenci.

Rasheed Quambari, jedan od prvih kurdskih izbjeglica koji se naselio u Harrisonburgu, je osuđen u januaru.

Tamo su ljudi, moji roditelji, moram ih izdržavati. Moja je, kao i obaveza svih nas ovdje, da pomažemo svojima kod kuće da kupe hranu, lijekove. Tokom rata njihova je kuća uništena, kaže on.

Stanovnici su se udružili u njihovoj odbrani, navodeći da su dobronamjerni imigranti zapravo uzeti za žrtve. Neki su sakupili donacije da se plate pravni troškovi i obavijest u novinama koju je potpisalo 700 stanovnika. Studenti na jednom lokalnom univerzitetu su snimili dokumentarac o kurdskim stanovnicima, koji se prikazivao u jednom kinu u centru grada.

Najgori strah za Rasheeda Quambarija, a to je deportacija u Irak i zatvorska kazna, nestaju. On i ostali optuženi dobijaju uvjetne kazne od jedne do tri godine i neke novčane kazne. To je trenutak pobjede za njihove pristalice, ali jedno važno pitanje i dalje postoji.

John Brownlee, državni tužitelj za Zapadni Distrikt Virdžinije, kaže da su optuženi u inostranstvo poslali i do dva i po miliona dolara u ime mnogih kurdskih obitelji, uključujući i njihovu.

Još uvijek nismo sigurni gdje sav taj novac ide. I kada izađe izvan bankovnog sistema kao što je to bio slučaj, onda to stvara opasnost. Stoga ćemo i dalje nastojati to onemogućiti, kaže John Brownlee.

Pristalice kažu da će i dalje zajednički pozivati američku vladu da pomogne uspostaviti učinkovite bankovne sisteme u Iraku kako bi Kurdi mogli slati novac svojim obiteljima, kao što to čine i mnoge druge imigrantske zajednice.

XS
SM
MD
LG