Linkovi

Siniora - Hezbollah postao država u državi


Izrelski borbeni avioni deveti dan za redom napadaju mete širom Libana, dok su žestoke borbe izbile između izraelskih kopnenih snaga i gerilaca Hezbolaha u južnom Libanu. Izraelski vojnici su ponovo danas prodrli u Liban, dok je Hezbolah ispalio dodatne rakete u Izrael.

Izraelski zvaničnici vjeruju da je devetodnevna ofanziva uništila polovinu arsenala Hezbollaha.

Izrael navodi da su 11 njegovih vojnika i nepoznat broj boraca Hezbollaha ranjeni u sukobima.

Arapska satelitska televizija al-Jazeera je izvjestila da su tri izraelska vojnika ubijeni. Izraelska vojska to nije potvrdila.

Izraelski ministar odbrane, Amir Peretz je rekao da će njegova zemlja koristiti sva sredstva kako bi potisli Hezbollah iz južnog Libana.

Iz Izrela kažu da bi stanovnici Litani Rivera, smještenog 30 kilometara unutar teritorije Libana trebali napustiti to područje.

Jučer je Izrael ispustio 23 tone eksploziva na jedan bunker gdje su zvaničnici vjerovali da se nalaze lideri Hezbollaha, iako grupa navodi da niko od njenog vođstva nije povrijeđen.

Libanski premijer Fouad Siniora kaže da je 300 Libanaca, većinom civila, ubijeno i da je pola miliona raseljeno usljed izraelske vojne kampanje. Izrael navodi da je izgubio 30 svojih ljudi otkako su izbili sukobi, nakon što je Hezbollah uhvatio dvojicu izraelskih vojnika 12 jula.

U komentaru za italijanski list Corriere della Sera, objavljenom danas, gospodin Siniora je rekao da je Hezbollah postao država u državi i da medjunarona zajednica mora pomoći Libanu da razoruža tu militantnu grupu.

XS
SM
MD
LG