Linkovi

Implalon, sredstvo protiv začeća, će koristiti i amerikanke    


Američka agencija za kontrolu lijekova i hrane odobrila je upotrebu novog sredstva protiv začeća za Amerikanke. Radi se o sredstvu pod imenom Implalon. Implalon već koristi preko dva i po miliona žena u preko 30 zemalja svijeta. Izvještava novinarka Glasa Amerike Melinda Smith.

Implalon je veličine drvceta šibice; radi se o šipkici skoro četiri centimetra dugačakoj. Ona se stavlja ispod kože nadlaktice. Kada se jednom instalira, tri godine emitira male doze hormona progestina.

Ljekar Carolyn Westhoff iz medicinskog centra na njujorškom univeritetu Columbija kaže da je u 99 posto slučajeva djelotovoran protiv začeća. Monogo efektivniji nego pilule za kontrolu trudnoće i lakše za koristiti, kaže doktorica Westhoff.

Radi se o prvom kontraceptivom sredstvu te vrste koje je dostupno Amerikankama od kada je Norplant uklonjen sa tržišta u 2000. godini.

Proizvođač Norplanta, kompanija Wyeth Pharmaceuticals, je doborovoljno povukla svoj proizvod nakon što šipkice nisu emitirale dovoljnu količinu hormona.

Implanon je manji od Norplanta i lakše se ugrađuje u nadlakticu pacijenta.

Tokom kliničkih testova u Sjedinjenim Državama, zabilježeno je šest trudnoća u roku od dvije sedmice nakon što su šipkice uklonjene.

Medicinski stručnjaci nisu sigurni da li je do trudnoća došlo prije ili nakon što su šipkice izvađene.

Implanon ne štiti od bolesti koje se prenose seksualnim putem, te postoji rizik neredovnog menstrualnog krvarenja. Takodjer se upozorava da ovaj proizvod može biti nedjelotvorniji kod žena sa pretjeranom težinom. Implanon će u Sjedinjenim Državama biti dostupan sljedeće godine, nakon treniga ljekara o njegovoj ugradnji i uklanjanju.

XS
SM
MD
LG