Linkovi

Pred Sudom BiH počelo suđenje petorici optuženih za terorizam


Pred Sudom BiH danas je počelo suđenje Mirsadu Bektaševiću, Abdulkadiru Cesuru i Bajri Ikanoviću, optuženim za terorizam, kao i Senadu Hasanoviću, optuženom za nedozvoljeno posjedovanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prema optužnici, Bektašević i Cesur namjeravali su na području BiH ili neke druge evropske zemlje da izvedu teroristički napad s ciljem prisiljavanja vlasti BiH ili zemalja čije su vojne snage i predstavnici prisutni u BiH da povuku svoje snage iz Iraka i Avganistana, navodi se u optužnci koju je juče potvrdio Sud BiH.

Sudsko vijeće danas je prihvatilo sporazum o priznanju krivice koji je optuženi za nedozvoljeno posjedovanje oružja ili eksplozivnih materija Amir Bajrić postigao sa Tužilaštvom BiH, kojim se obavezao na svjedočenje u ovom predmetu. Sporazumom je predložena zatvorska kazna od godinu i po do dvije godine, a vijeće će sutra ujutro izreći kaznu Bajriću.

Tužilac Ahmet Halebić najavio je saslušanje 12 svjedoka i 12 vještaka, uključujući dvojicu iz američkog FBI-ja, te emitovanje video kasete, na kojoj optuženi govore o svojim namjerama.

XS
SM
MD
LG