Linkovi

Minimalna satnica u Americi devet godina ista


Minimalna satnica je zagarantovana američkim radnicima još od 1930-tih. Zadnji put ona je utvrdjena 1997. i od tada iznosi 5 dolara i 15 centi. Demokrati u Kongresu tvrde da to više nije dovoljno sobzirom na narasle troškove života.

Jared Bernstein je iz Instituta za ekonomsku politiku:
Zakon o minimalnoj satnici treba da osigura prihode nekvalificiranim radnicima, koji su u najnepovoljnijem položaju u našem društvu, i ako pogledate ko prima takve plate, vidjećete da su to u velikoj većini pripadnici manjina, kaže Bernstein.

Prema podacima iz Instituta za ekonomsku politiku od 150 miliona zaposlenih u Americi oko 15 miliona ljudi je na minimalnoj satnici.

Protivnici povećanja satnice, smatraju da to nije dobro za ekonomiju, kao William Niskanen, predsjednik CATO instituta u Washingtonu:
To povećava cijenu upošljavanja nekvalificiranih radnika, i utiče da poslodavci unajmljuju manje takvih radnika, ili da smanjuju zdravstveno i penzijsko osiguranje, i manje ulažu na unapredjeje radne sredine, kaže godposin Niskanen.

Medjutim, 20 država je povećalo minimalnu stanicu iznad 5 dolara i 15 centi, jer smatraju, kao i Jared Bernstein da se od toga danas ne može živjeti.

Jared Bernstein - Institut za ekonomsku politiku:
Ekonomija izgleda dobro kada je gledaju oni sa godišnjom platom od 40 hiljada dolara, ali ovi na dnu imaju problema. Rast ukupnog nacionalnog proizvoda je dobar, produktivnost je dobra, medjutim minimalna plata stoji godinama i zaostala je za inflacijom.

Kaže gospodin Bernstein, koji ne vjeruje da bi povećanje minimalnih plata uticalo na manju zaposlenost, jer je nakon povećanja 1997. zaposlenost povećana.

Demokrati se zalažu za povećanje minimalne satnice i to će koristiti u predizbornoj kampanji za članove Kongresa. Republikanci su uglavnom protiv. Nedavno su demokrati zaprijetili da će blokirati povećanje plata svim kongresmenima, ukoliko ne budu podržali povećanje minimalne nadnice.

Demokrati kažu da su plate kongresmena od 1997. od kada stoji minimalna satnica od 5 dolara i 15 centi, povećane za 32 hiljade dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG