Linkovi

Ljudi iz balkanskih zemalja bi uskoro mogli lakše putovati Evropom


Danas je Evropska komisija preduzela konkretan korak prema obećanim olakšicama u viznom režimu za Zapadni Balkan - uputila je prijedlog memoranduma o pregovorima sa državama regiona na razmatranje ministrima pravde EU- ukoliko ga oni usvoje, biće to temelj za pregovore i sporazume koji bi trebali da uslijede kako bi Bosanci i Hercegovci i ostali stanovnici regiona lakše putovali prostorom Unije.

Memorandum Evropske komisije, nastao na inicijativu njenog potpredsjednika i komesara za pravdu, Franca Frattinija, sadrži prijedloge pregovora ne samo o viznim olakšicama, već i o readmisiji sa državama regiona i neke od prijedloga kako se na Zapadnom Balkanu može i treba ojačati sigurnost, od krivotvorenja pasoša i lične karte i osnažiti kontrola granica.

Već u naredni ponedjeljak će se u Briselu okupiti ministri pravde i unutrašnjih poslova, koji će, pored ostalog, raspravljati i o ovom memorandumu- ukoliko ga usvoje, značiće to polazne osnove za pregovore sa državama regiona, koji bi trebali da započnu do kraja ove godine i da se zaključe tokom naredne, 2007. godine.

Do tada, kao znak "dobre volje" i realnih potreba stanovnika regiona, obećane su vizne olakšice za studente, poslovne ljude i naučne radnike. Kada je riječ o BiH, u Komisiji naglašavaju da će oblik i obim viznih olakšica ovisiti od stepena i obima provedbe policijskih reformi - jer, kako se naglašava, zemlja i njeni stanovnici trebaju moderne i dobro obučene policijske snage, ustrojene na principima policijske službe a ne političkih potreba.

XS
SM
MD
LG