Linkovi

100 godina Rolls Royeca


Tačno je stotinu godina od osnivanja automobilske kompanije Rolls Royce. Kompanija nosi ime po britanskom aristokrati, plemenitom Charlesu Rollsu i inženjeru Henry Royce-u, koji su se, kažu slučajno, sreli u Manchesteru 1904.godine. Ubrzo, počeli su da saradjuju, i zatim, 1906., otvorili zajedničku kompaniju. Ostalo je ušlo u istoriju.

Prije 1904. godine, kompanija Royce Limited proizvodila je samo elektromotore i generatore. Te godine, Henry Royce je napravio prvi automobil, a ubrzo zatim sreo je Chralesa Rollsa koji je, plemićeke zabave radi, u Londonu prodavao najkvalitetnije automobile tog doba.

SEAN O GRADY, UREDNIK AUTO RUBRIKE U LISTU INDEPENDENT:
Davno, 1904. jedan aristokrata, imenom plemeniti Charles Rolls tražio je automobil dovoljno dobar koji bi ga bez problema odvezao na putovanje po cijeloj Evropi. I to je bilo to... Zatim su 1906 proizveli prvi automobil nazvan Silver Ghost...

Legenda kaže da je lord Rolls, kad je prvi put sjeo u jedan Royceov automobil, rekao: Hajde sad startajte motor, a Royce mu je odgovorio: Motor već radi, dragi moj prijatelju.

Ubrzo, postigli su dogovor da Royce proizvodi automobile koji će se prodavati isključivo u prodavnici ekstravagantnog plemića. A, zatim, 1906. godine, stvorena je kompanija za koju danas znaju svi koji uopšte znaju za pojam automobila.

Kompanija Rolls Royce proizvela je i proizvodi najluksuznije i najskuplje automobile na svijetu. Djevojka sa krilima i RR simbol postali su globalni znak za savršenstvo u automobilizmu.

SEAN O GRADY, UREDNIK AUTO RUBRIKE U LISTU INDEPENDENT:
Ovaj je auto zaista postao ikonom automobilizma, zbog kvaliteta mašine, udobnosti, lažanja na cesti, lakoće u vožnji...

Svi poštuju Rolls Royce automobile, ali on je i dalje preskup za većinu ljudi.

Iako je njemački BMW otkupio prava i sada proizvodi ovaj automobil, eksperti tvrde da je to ipak apsolutno engleski proizvod.

Najnoviji Rolls Royce model, proizveden u Njemačkoj, pod nazivom 101EX, uskoro će biti predstavljen Britancima na sajmu automobila u Londonu.

XS
SM
MD
LG