Linkovi

Bush optužio Siriju da pokušava ponovo uspostaviti kontrolu nad Libanom


Predsjednik Sjedinjenih Država, George Bush je optužio Siriju da pokušava ponovo uspostaviti kontrolu nad Libanom.

Informišući članove Kongresa o summitu G-8, predsjednik Bush je govorio i o svom vidjenju sadašnje situacije i rastućeg nasilja u Libanu.

On je rekao da je postignut snazan koncensus da se svijet mora suprotstaviti korijenu sadašnje nestabilnosti, a korijen te nestabilnosti, prema njegovim riječima, su terorizam i teroristički napadi na demokratsku zemlju. Dio tih terorističkih napad je inspiriran državama kao Sirija i Iran i da bi se mogli nositi sa tom krizom svijet se mora nositi sa Hezbollahom, Sirijom i nastaviti sa daljom izolacijom Irana, rekao je gospodin Bush.

Moje je uvjerenje da svaka država ima pravo da se brani od terorizma rekao je predsjednik Bush, podržavajući izraelsko pravo na samodobranu, ali je u isto vrijeme tražio od izraelskih zvaničnika da vode računa o tome da vlada u Libanu preživi, ističući da je u američkom interesu da Liban bude slobodan i da njegova vlada bude uspješna.

Kasnije je predsjednik Bush telefonom razgovarao o humanitarnoj situaciji u Libanu sa Saudijskim kraljem Abdulahom.

Inače, američki Senat je jučer usvojio rezoluciju kojom osudjuje Hezbollah i Hamas, kao države koje ih sponzoriraju. Očekuje se da sličnu rezoluciju danas usvoji i Zastupnički dom američkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG