Linkovi

Bushova administracija pred izazovom višestrukih globalnih kriza


Administracija predsjednika Busha se susreće sa višestrukim, ozbiljnim i istovremenim krizama u vanjskoj politici, do Srednjeg Istoka do Sjverene Koreje. U isto vrijeme američka vojska je obimno angažirana u Iraku i Afganistanu. Neki od američkih eksperata za vanjsku politiku smatraju da je predsjedniku Bushu ostalo malo fleksibilnosti da se nosi sa novim globalnim izazovima.

Od obnovljenih borbi na Srednjem istoku, pogoršane sigurnosti u Afganistanu, do kontinuiranog nasilja u Iraku, administracija predsjednika Busha je uhvaćena u vrtlog globalne krize.

Ken Pollack je ekspert za Srednji istok u Brookings institutu u Washingtonu.

On misli da čitava serija problema sa kojima se u vanjskoj politici Amerika susreće, uz tekući rat u Iraku i probleme koje on donosi, ograničava manevar Bushove administracije.

Pollack i drugi politički eksperti kažu da se Bushova administracija susreće sa tako dugom listom svjetskih problema da je izgubila snagu i uticaj koji je nekada imala u vanjskoj politici.

Izrael i militantna grupa Hezbollah u Libanu povećavaju napade. Iran nije odgovorio na zahtijev da suspendira nuklearni program. Bombaši samoubice su sada u Afganistanu usvojili taktiku ustanika u Iraku. U medjuvremenu, rat u Iraku nastavlja da bjesni, i neki tvrde da su Sjedinjene Države izgubile dobar dio medjunarodne podrške za izgradnju demokracije u regionu.

Laurence Korb je bio pomoćnik ministra odbrane u vrijeme predsjednika Ronalda Regana.

Bushova doktrina se susrela sa stvarnošću i propala. Nemoguće je ići okolo i voditi preventivni rat protiv svih svojih neprijatelja, smatra gospodin Korb.

Drugi eksperti vanjske politike kažu da zemlje kao Iran i Sjeverna Koreja koriste prednosti, kako oni kažu, slabe pozicije Sjedinjenih Država.

Danielle Pletka je podpredsjednik za izučavanje vanjske politike na American Enterprise Institutu u Washingtonu.

<Ostali smatraju, posebno zemalje čiji su interesi suprotni našim, da smo zaglibili u Iraku, da smo smušeni u umorni od Iraka i da je sada pravi trenutak za njih, da testiraju Sjedinjene Države.>

Sjeverna Koreja je testirala Sjedinjene Države nedavnim lansiranjem sedam raketa. Vijeće sigurnosti UN-a je usvojilo rezoluciju kojom traži da Sjeverna Koreja suspendira program balističkih raketa.

Ipak, bivši visoki zvaničnik State departmenta, Ranadall Schriver smatra da se Bushova administracija nije dovoljno fokusirala na diplomaciju u Aziji.

Mislim da nije tajna, kada je u toku rat na Srednjem istoku, kada se susrećete sa raznim izazovima, da to okupira vaše vrijeme, pažnju, sredstva. Ali, smatra gospodin Schriver, Azija mora biti prioritet.

Zvaničnici Bushove administracije kažu da je diplomatska pozicija Sjedinjenih Država sada jača nego što je bila u prvom Bushovom mandatu. Oni kažu da su angažirani na agresivnoj, multilateralnoj diplomaciji više nego ikada prije. Ali, većina experata za vanjsku politiku se slažu da je Bushova administracija preuzela toliko globalnih obaveza da možda neće na sve njih moći unilateralno odgovoriti, kao što je činila u prošlosti.

XS
SM
MD
LG