Linkovi

New York - Izložba grafita


Grafiti, jedan od najpoznatijih simbola New Yorka, sada imaju svoju vlastitu izložbu. Umjetnost grafita se sada preseljava s ulica u privatne kolekcije i galerije.

Cvjetajući u New Yorku nakon 60-tih godina prošlog vijeka, grafiti su postali manje vidljivi 90-tih godina. Oni su nestali iz podzemne željeznice kada je grad uveo boju na svojim vagonima otpornu na sprej. Radove izložene u umjetničkom muzeju u Brooklynu je tokom protekle decenije sakupio kolekcionar Sindey Janis. Decenijama su vozovi njujorške podzemne željeznice i zgrade bili platna za umjetnike širom grada. Mladi bi označavali svoja susjedstva osobnim dizajnima svojih imena ili grupa koje su stvarali.

Početkom 80-tih godina su se grafiti počeli preseljavati s ulica u galerije. Ljudi kao Sidney Janis, koji je sakupljao sva velika imena i umjetnost 20-og vijeka, su vidjeli neki specijalnu energiju u takvim djelima i on je počeo podsticati umjetnike da počnu raditi u drugačijem mediju, ne samo vani na zidovima i vozovima, već i na pravom platnu, papiru, i tako je počeo sam izlagati radove, kaže Charlotta Kotika, kustos odjela za suvremenu umjetnost u Brooklinskom muzeju.

Jedan od umjetnika kaže: Kada smo počeli, sjećam se da smo prvenstveno slikali vozove, i to sve za svoju dušu i nismo zapravo bili svjesni publike koja stoji izvan te granice.

Većina od 22 rada na izložbi grafita su sprej na platnu i potiču s početka 80-tih. Izložba također sadrži i dva čista zida na kojima posjetitelji mogu samo eksperimentirati sa vlastitim grafiti dizajnima. Grafiti obično dobijaju oblik javno oslikane umjetnosti, crteža ili riječi. 1970 centar grafitne inovacije se preselio iz Filadelfije u New York, gdje je procvjetala umjetnost grafita. Ova izložba u New Yorku će biti otvorena do 3 septembra.

XS
SM
MD
LG