Linkovi

Bush – Svjetski lideri ukazuju na korijene nasilja na Srednjem Istoku


Pregled američkih reakcija započećemo iz Rusije, gdje je pred ručak na summitu G-8, mikrofon uhvatio dio dogovora britanskog premijera Tony Blaira i predsjednika Busha.

Ironija je u tome, da oni treba da privole Siriju da ona zaustavi Hezbollah i onda je gotovo, rekao je Bush prije nego je Blair okrenuo mikrofon.

Ranije je predsjednik Bush rekao da svjetski lideri počinju jasno ukazivati na korijene nasilja, a to su, prema njegovim riječima, terorističke akcije protiv Izraela koje izvode militanti Hezbollaha, kojeg, kako on kaže, podržavaju, ohrabruju i finansiraju Sirija i Iran.

Govoreći na američkoj televiziji, državna tajnica, Condoleezza Rice, koja vjerovatno uskoro ide na Srednji Istok, takodjer ukazuje na Hezbollah i Hamas kao korjene nasilja.

Condoleezza Rice:
Nakon svega, Hezbollah je odpočeo ovaj napad na Izrael sa teritrije Libana, bez znanja libanske vlade. Prema tome trebamo sagledati ključni uzrok, i to sada znači uraditi nešto protiv ektremista. Mi imamo okvir kako to uraditi u Libanu, to je Rezolucija 1559 medjunarodne zajednice, i u skladu sa njom trebamo onemogućiti ekstremiste, jer pravog prekida vatre nema dok zavisimo od toga hoće li Hezbollah ili Hamas odpočeti novi napad, rekla je gospodja Rice.

Jane Harmon, zastupnica u Kongresu:
I zastupnica u Kongresu, Jane Harmon, demokrata iz Californije je spomenula Rezoluciju 1559, ukazujući da Bushova doktrina preventivne akcije ne bi trebala biti samo oržana akcija, nego preventivna diplomacija. Da je administraciji 2004 radila na primjeni rezolucije, sada, možda, ne bi imali problem sa Hezbolahom, ili da je američka vlada više podržala Abbasa, prije januarskih izbora u Palestini, možda Hamas ne bi pobjedio, kaže zastupnica Harmon.

Senator, demokrata iz Delaware-a, Joseph Biden okrivljuje Bushovu administraciju da nema plan za Srednji istok.

Joseph Biden, senator:
Prije tri godine predsjednik je tri zemlje proglasio osovinom zla, planirajući da djeluje protiv tog zla. Istina je, medjutim, da su stvari gore u svakom pogledu od Iraka, gdje je stanje još uvijek haotično do Sjeverne Koreje i Irana, kaže senator Biden, smještajući najnoviju eskalaciju nasilja u širi kontekst.

U medjuvremnu su Amerikanci zabrinuti sa sudbinu oko 25 hiljada svojih sugradjana koji se nalaze u Libanu. Američki vojni helikopteri su evakuirali oko 20 uposlenika ambasade u Beirutu i nastoje evakuirati ostale, strahujući od dalje eskalacije sukoba.

XS
SM
MD
LG