Linkovi

Tretman AIDS-a jednom pilulom


Prvi put se samo jednom pilulom može pomoći zdravlju pacijenata zaraženih HIV-om i AIDS-om. Ovo će njihove živote učiniti mnogo jednostavnijim jer su ranije morali uzimati na desetina pilula dnevno. U srijedu je američka Agencija za kontrolu hrane i lijekova odobrila ovaj dugo očekivani novi lijek, koji na žalost ne liječi bolest, ali u mnogome ublažave simptome.

Zove se Atripla. Ova ružičasta pilula prvo će biti ponudjena u Americi. Kasnije će biti na tržištu drugih zemalja u bijeloj boji. Ona ća biti distribuirana u 15 zemalja u razvoju, uglavnom u Africi, gdje je administracija predsjednika Busha obećala da će se boriti protiv AIDS-a.

Dr. Andrew Eschenbach iz Agencije za kontrolu hrane i lijekova je pohvalio zajedničke napore konkurentnih kompanija na razvoju ovog kombinovanog lijeka.

Dr. ANDREW ESCHENBACH:
To je primjer proaktivne saradnje naše agencije istraživača koja skraćuje cijeli proces kao bi se pacijentima obezbijedili lijekovi koji spašavaju život, u najkraćem mogućem roku.

Oboljeli od AIDS-a, kao i zdravstveni radnici koji se ovom bolešću bave na terenu, već dugo priželjkuju tretman koji je sadržan u samo jednoj tableti.

Oboljele od AIDS i HIV-a u Sjedinjenim državama će ovaj lijek koštati $1.100 mjesečno. Očekuje se da će cijene biti mnogo niže za oboljele u siromašnijim zemljama.

XS
SM
MD
LG