Linkovi

Hezbollah u središtu sukoba 


U Sjedinjenim Državama, takodjer, raste zabrinutost, kako rastu napetosti na Srednjem Istoku nakon izraelskog napada na Liban i prije toga na Palestinske teritorije. Zabrinutost političara zbog mogućeg širenja rata u regionu, zabrinutost porodica koji nekoga imaju u regionu, do zabrinutosti zbog rastućih cijena goriva. Vlada je izdale upozorenje Amerikancima da ne putuju u Liban, i ovlastila ambasadu u Beirutu da evakuira članove porodica uposlenih u ambasadi.

Predsjednik Bush je jučer okrivio Hezbollah jer je otimanjem izraelskih vojnika izazvao val nasilja, naglasivši: Izrael ima pravo da se brani. Svaka zemlja mora se braniti od terorističkih napada i ubijanja nedužnih, to je sastavni dio 21 vijeka.

Medjutim, on je pozvao Izrael da pokaže suzdržanost i da ne radi ništa što bi moglo oslabiti vladu libanskog premijera, Fouada Siniora.

Bush:
Mi smo zabrinuti zbog nejake demokracije u Libanu. Mi intenzivno radimo kroz Ujedinjene narode i sa partnerima, kako bi ojačali demokraciju u Libanu.

Državni sekretar Condoleezza Rice je takodjer od Izraela zatražila suzdržanost, dodajući da nema sumnje da drugi, uključujući Siriju i Iran ohrabruju Hezbollah.

Predsjednik Bush je pozvao sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da pokaže vodjstvo u pravcu mira, dok su mnogi experti smatraju da situaciju čini opasnijom činjenica da Sirija i Iran aktivno podržavaju Hezbollah.

Ko je Hezbollah?

Ime znači Božija partija. Osnovan je u Libanu 1982, mnogi kažu od strane iranskog lidera Ayatollaha Khomeinia, kao odgovor na izraelsku invaziju Libana. Cilj Hezbollaha je uništenje Izraela i stvaranje fundamentalističke islamske države Liban.

Hezbollah je, takodjer, postao politička stranka u Libanu sa 14 poslanika u Nacionalnom parlamentu koji ukupno ima 128 poslanika. Medjutim, njegov uticaj je mnogo veći nego što pokazuju brojevi.

Hisham Melhem, list An Nahar, Beirut:
Oni imaju pravo veta kod donošenja odluka i praktično ništa danas u Libanu ne može zvanično biti uradjeno ukoliko to Hezbollah ne odobri.

Vjeruje se da je Hezbollah stajao iza napada na zgradu američkih marinaca u Bejrutu 1983. kada je ubijen 241 amerikanac, i na stotine napada izvedenih na Izrael.

Hezbollah je postao veoma popularan na jugu Libana, gdje vodi škole i bolnice, čak ima satelitski tv kanal. Većinu oružja Hezbollah dobije kroz Siriju, gdje mu je glavni štab, i otvoreno prizna da je najvećim dijelom finansiran iz Irana, odakle, prema dipl opamatskim izvorima, dolazi 20 do 40 miliona dolara mjesečno.

Medju američkim analitičarima se ukazuje i na mogućnost da je upad Hezbollaha i kidnapiranje izraelskih vojnika možda obavljeno na zahtijev Irana.

Martin Indyk, Brooking Instititut Washington:
Ovo odgovara Iranskoj široj strategiji u situaciji kada je pod pritskom Amerike i njenih saveznika da pregovara oko nuklearnog programa, da otvori drugo pitanje.

Situacija je ozbiljna, upozorio je glasnogovornik State departmenta, Sean McCormack, dodajući da Amerika traži od vlade Libana da odgovori na izazov. To je Hezbollahov izazov libanskom narodu i suverenitetu libanske vlade, rekao je gospodin McCormack.

Idući za svakodnevnim obavezama, ljude u Americi posebno brine koliko će novi val nasilja na Srednjem Istoku uticati na cijene goriva. Jučer je barel nafte dostigao rekordnu cijenu od 76 dolara. Ne treba zaboraviti da 30 posto svjetske nafte dolazi sa Srednjeg Istoka.

XS
SM
MD
LG