Linkovi

U Hagu počeo do sada najveći proces za zločine u Srebrenici


Jedanaest godina od masakra u Srebrenici, najveći sudski proces za zločine počinjene u toj enklavi pod svojevremenom formalnom zaštitom UN-a je danas otvoren u Haškom sudu. Sedmorica nekadašnjih vojnih i policijskih zapovjednika snaga bosanskih Srba su na optuženičkoj klupi, a odgovaraće za najteže ratne zločine, uključujući i zločin genocida.

Formalno, danas je otvoreno jedno od najvećih haških sudjenja- sedmorica nekadašnjih vojnih i policijskih zapovjednika saga bosanskih Srba su se našli na optuženičkoj klupi, a odgovaraće na navode optužnice za zločine počinjene u Srebrenici. Petorici od njih, Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Vinku Pandureviću, Dragi Nikoliću i Ljubomiru Borovčaninu na teret se stavljaju najteži zločini genocida, dok se Milan Gvero i Radivoje Miletić optužuju za zločine protiv čovječnosti.

Nalog Sudskog vijeća je bio da se sudjenje danas formalno otvori, a da se uvodne riječi optužbe i odbrane održe nakon ljetnje pauze u radu Tribunala, 21. augusta.

Insistirajući na takvom rasporedu, odbrana optuženih je danas insistirala da se prekine izlaganje glavne tužiteljice Haškog suda, Carle del Ponte, smatrajući ga "uvodnom i završnom rječju".

Del Ponte je, naime, posjetila na tužnu godišnjicu srebreničkog masakra i pokop 500 bošnjačkih muškaraca, od kojih je najstariji imao 79, a najmladji 15 godina. Na to je reagovala odbrana optuženih, tvrdeći da optužba izlaže uvodnu riječ služeći se emocijama, za šta mora da sačeka 21. august, a da je današnje otvaranje sudjenja trebalo da bude posvećeno proceduralnim pitanjima.

Konačno, odlukom Sudskog vijeća uvodne riječi i odbrane i optužbe će biti izrečen 21. augusta, označavajući tako i suštinski početak sudjenja. Sama glavna tužiteljica je ranije u više navrata iskazivala želju da početku sudjenja sa Srebrenicu prisustvuju i ključni optuženi- Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Medjutim, i pored njenih i pritisaka medjunarodne zajednice, nekadašnji politički i vojni lideri bosanskih Srba su još uvijek, jedanaest godina od srebreničkog genocida, van domašaja pravde.

XS
SM
MD
LG