Linkovi

Bush zabrinut izraelskim bombardiranjem aerodroma u Beirutu


Predsjednik Bush je ranije kritizirao Hezbollah za podsticanje njanovijeg vala nasilja na Srednjem Istoku, rekavši da Izrael ima pravo da se brani. Govoreći u Njemačkoj zajedno sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, oboje su pozvalia na smirivanje nasilja. Predsjednik Bush je, takodjer, naglasio značaj jačanja demokracije u Libanu izražavajući zabrinutost da bi izraelsko bombardiranje aerodroma u Beirutu moglo oslabiti vladu libanskog premijera, Fuada Siniora.

U Medjuvremenu, Hezbollah gerila je ispalila brojne rakete na Izrael i pogodila Haifu. Zvaničnici Haife, trećeg po veličini grada u Izraelu, kažu da izvješća o ozljedama nema. Ovo je prvi put da je Hezbollahova rakete doprla do Haife, koja se nalazi 50 kilometara od libanske granice.

Jutros je Izrael bombardirao libansku vazduhoplovnu bazu u blizini sirijske granice, samo nekoliko sati nakon što je bombardirao bejrutski aerodrom i nametnuo vodenu i zračnu blokadu na Lban. Izrael navodi da su napadi dio vojne kampanje oslobadjanja dvojice izraelskih vojnika koje je gerilska grupa Hezbollah juče otela.

Jedini libanski međunarodni aerodrom je zatvoren nakon što su izraelske bombe oštetile piste. U još jednom izraelskom zračnom napadu je pogođena tv stanice Hezbolaha u predgrađu Bejruta. Libanska vlada poziva na sveobuhvatan prekid vatre.

Istovremeno je gerila Hezbolah danas ispalila na desetine raketa na sjeverni Izrael, pri čemu su ubijene najmanje dvije osobe. Izrael je zaprijetio da će bombardirati južno predgrađe Bejruta, uporište Hezbolaha.

Izraelski ministar pravde je izjavio da je moguće da će Izrael pokušati izvršiti atentat na šefa Hezbolaha Hassana Nasrallaha.

Libanski zvaničnici navode da je najmanje 50 civila ubijeno, dok Izrael navodi da je 8 izraelskih vojnika ubijeno u sukobu. Rakete koje su pripadnici Hezballah ispalili na sjeverni Izrael su ubile najmanje jednu osobu.

XS
SM
MD
LG