Linkovi

Bush i Merkel o Srednjem istoku, Sjevernoj Koreji i Iranu


Predsjednik Bush je kritizirao militantnu grupu Hezbollah zbog, kako je rekao, izazivanja najnovijeg vala nasilja na srednjem istoku. Američki predsjednik je izmedju ostaloga o tome govorio na današnjoj pres konferenciji u Njemčakoj, koju je održao zajedno sa svojim domaćinom, njemačkim kancelarom Angelom Merkel - a pred odlazak u Saint Petersburg na summit G-8.

Gospodin Bush i kancelarka Merkel su zajedno pozvali na hitno smanjenje nasilje, a američki predsjednik je dodao kako je najnoviji sukob izazvan teroristima koji žele zaustaviti svaki napredak mira. On je naglasio važnost jačanja demokracije u Libanu, i izrazio strah da bi izraelsko bombardiranje bejrutskog aerodroma moglo oslabiti vladu libanskog premijera Fuada Siniora.

BUSH:
Hezbolah ne želi da tamo bude mira, militantni ogranak Hamasa ne želi da bude mir, ali ćemo mi koji želimo mr, nastaviti raditi zajedno na njgovom dovodjenju.

Gospodin Bush je takodjer ukazao na vezu izmedju Hezbollah i Sirije, i pozvao sirijskog predsjednika Bashera al Assada da pokaže odredjeno liderstvo koje bi vodilo miru.

Govoreći o Sjevernoj Koreji, predsjednik Bush je rekao da Washington ostaje pri tome da se rješenje treba tražiti kroz multi-nacionalne razgovore s ciljem okončavanja nuklearnog programa Pjongjanga. On je takodjer rekao da je Iranu jasno rečeno da ako će istinki učiniti ono što su rekli - tj. obustaviti obogaćivanje uranija - medjunarodna zajednica je spremna vratiti se za pregovarački sto s njima.

Domaćin susreta, kancelarka Merkel se takodjer osvrnula na situaciju sa Iranom:

MERKEL:
Ako se Iran ne složi sa medjunardonom ponudom, na žalost, morat ćemo se okrenuti drugim opcijama. Opcija pregovaranja nije zatvorena, ali Iran mora shvatiti da su ovi koji su učinili ponudu, isto tako voljni -što je rezultat razgovora ovih posljednjih dana - da reagiraju drugačije, i to putem reozlucije Vijeća Sigurnosti UN-a.

XS
SM
MD
LG