Linkovi

Samir Bejtić osudjen na 14 godina zatvora


Izricanjem zatvorske kazne od 14 godina i šest mjeseci u danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo okončano suđenje Samiru Bejtiću, okrivljenom za ratni zločin protiv civila, počinjenom na lokalitetu Kazani.

Samir Bejtić, bivši pripadnik 10. brdske brigade Armije RBiH kojom je komadovao Mušan Topalović Caco, proglašen je krivim po četiri od ukupno pet tačaka optužnice.

Za krivično djelo ratnog zločina protiv civila Zorana Vučurevića osuđen je na sedam godina zatvora.

Istovremeno, za sudjelovanje u ubistvima (krivično djelo kvalifikovanog ubistva na svirep i podmukao način - tačka 2.) saboraca Ergina Nikolića i Duška, te pomaganje u ubistvu Predraga Šalipura, Branislava Radosavljevića i Božidara Šljivića, osudjen je na jos sedam i po godina.

Predsjedavajuća sudskog Vijeća Minka Kreho, napomenula je da je Bejtiću suđeno po starom zakonu SFRJ, kojim je za ova djela predviđena maksimalna kazna od 15 godina zatvora.

Inače, bivšim pripadnicima 10. brdske brigade ARBiH - procesuiranim u predmetu "Kazani" izrečeno je 16 presuda (uključujući i presudu protiv Bejtića) od čega 14 pravomoćnih i dvije nepravomoćne.

XS
SM
MD
LG