Linkovi

Prije odlaska u Rusiju Bush posjećuje Njemačku


Predsjednik Bush je napustio Bijelu kuću na putu za Njemačku gdje će se susresti sa kancelarom Angelom Merkel, prije odlaska u Rusiju na summit G-8. Gospodja Merkel je pozvala gospodina Busha da posjeti njen dom u Mecklenburgu, u Zapadnoj Pomeraniji, na obali Baltičkog mora, u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Predsjednik Bush je izjavio da poziv njemačkog kancelara vidi kao velikodušno gostoprimstvo.

To će biti Buhova prva posjeta Njemačkoj od kako je gospodja Merkel prošlog novembra postala prva žena kancelar u Njemačkoj istoriji.

Sigurnost je pojačana u istorijskoj baltičkoj luci Stralsund u okviru pripreme za dvodnevnu posjetu američkog predsjednika i hiljada demonstranata, koji se očekuju. Radnje su zatvorene, a automobili se ne mogu parkirati u gradskom centru. Na zgradama su se počele pojavljivati zastave i panoi sa porukama protiv predsjednika Buha.

Gospodin Bush će napustiti Njemačku u petak, kada kreće za Rusiju gdje će imati susret nasamo sa predsjednikom Vladimirom Putinom prije učešća na summitu lidera Grupe 8, u Petrogradu, koji počinje u subotu.

XS
SM
MD
LG