Linkovi

Privlače li iPodi i mobilni telefoni gromove?


U julu i augustu nisu rijetke ljetnje oluje, sa mnogo sijevanja i grmljavine. Opće je poznato da gromovi i munje mogu izazvati veliku štetu i požare - ali mogu li svakodnevni predmeti poput celularnih telefona, i Ipod-a postati mamac za munje?

Grom koji je pogodio Jason-a Bunch-a prošle nedjelje mu je oprljio jedno stopalo, pocijepao majicu i naelektrisao kosu, a što je najvažnije , iPod koji je Jason držao u ruci, pretvoren je u provodnik. Jason kaže da su malene slušalice od iPoda, koje su mu bile u ušima, probile bubnjiće, i propustile struju kroz njega, od glave do pete.

Dvije hiljade četvrte je 19 godišnja djevojka u Houstonu, Texas, poginula, kada ju je udario grom dok je govorila na mobilni telefon.

Sve to navodi na, još nedokazanu, mogućnost da elektronski uredjaji mogu voditi da čovjek postane meta udara groma.

U nedavnom izdanju britanskog medicinskog žurnala tri su londonska liječnika upozorila da nošenje mobilnih telefona u vrijeme nepogode predstavlja prijetnju zdravlju, zbog svojstava provodnika; oni su takodjer naveli slučaj 15-godišnje djevojčice koja je ostala nepokretna nakon što ju je udario grom dok je pričala na mobilni.

Medjutim, u Centru za istraživanja oluja u Tusconu kažu da celularni telefon ili iPod ne predstavljaju veću opasnost u vrijeme grmljavine od recimo, ključeva ili sitniša u džepu. Ono što imate uza se nema nikakve veze s time hoće li vas udariti grom ili ne, kažu oni. Jedino što zbilja može predstavljati takvu opasnost po čovjeka je govoriti na zemljani, žicom u zid uključeni telefon u vrijeme gromova i munja, jer energija koja bi se od groma sručila u električni stub pred kućom, ide direktno u kuću, do vas, ukoliko držte slušalicu na uhu.

XS
SM
MD
LG