Linkovi

Bush se unaprijed raduje susretu sa Putinom


Bijela Kuća kaže da se predsjednik Bush unaprijed raduje susretu sa svojim ruskim kolegom, Vladimirom Putinom, sa kojim će se sastati tokom summita Grupe 8 u Saint Petersburgu. Gospodin Bush, kako se navodi, namjerava da sa gospodinom Putinom blisko saradjuje na širokom krugu pitanja iz domena sigurnosti i da otvoreni i iskreno govori o pitanjima u kojima se američki i ruski interesi razilaze.

Summit Grupe 8 u Rusiji održaće se u času kad zapad otvoreno pokazuje zabrinutost da zemlja domaćin skupa - zaostaje u razvoju demokratije. Savjetnik Bijele Kuće za pitanja nacionalne sigurnosti, Stephen Hadley, kaže da će upravo o tome predsjednik Bush razgovarati tokom zatvorenog sastanka sa predsjednikom Putinom.

HADLEY:
Ono što bismo mi rado vidjeli jeste da Rusi ulože jedan veći napor u to - oni će trebati da odluče da prihvate odredjene obaveze i učine nešto - da izgrade institucije koje ćem svi mi prepoznati kao karakteristične za jednu stabilnu demokratiju. Postoje stvari poput slobodnog i nezavisnog sudstva, nezavisnog zakonodavstva, modernih demokratskih političkih stranaka, slobodne štampe i otvorenog, živog, gradjanskog društva...

Hadley dodaje da predsjednik Bush planira i susrete sa liderima ruskog gradjanskog društva, jer nije sigurno da će se njegove primjedbe javno čuti i širom Rusije. Ipak, savjetnik za nacionalnu sigurnost naglašava značaj uzajamne saradnje Amerike i Rusije.

HADLEY:
Mi saradjujemo na nekim veoma važnim pitanjima, važnim za Rusiju, važnim za Sjedinjene Države: Iran, Sjeverna Koreja, antiterorizam, borba protiv širenja oružja. Razgovarali smo i o šansama za saradnju oko energetske sigurnosti, posebno o razvoju nuklearne energije koja bi bila ekološki prihvatljiva i sigurna i koja bi zemljama u razvoju pomogla da ostvare svoje energetske potrebe.

Gospodin Hadley je, takodje, odao priznanje zemlji domaćinu summita za napredak u osiguranju uslova za rješavanje iranske nuklearne krize.

HADLEY:
Oni su dali veoma korisnu i kreativnu ideju predlažući da u Rusiji bude pogon za obogaćivanje uranijuma u kojem Iran može učestvovati, organizacijski i finansijski, ali ne i tehnološki - kao pogonu koji bi osiguravao nuklearno gorivo za iranski civilni nuklearni program.

Raniji susreti dvojice predsjednika uglavnom su bili prijateljski i opušteni. Takva prilika ukazaće im se ponovo, na nezvaničnoj večeri čiji će domaćin biti ruski lider.

XS
SM
MD
LG