Linkovi

Oštre osude napada na vozove u Indiji


Svjetski lideri su oštro osudili napad na vozove u Mumbaiju. Predsjednik Bush je napad opisao kao zločin nad nedužnim ljudima. On je rekao da takvi napadi jačaju odlučnost medjunarodne zajednice da ostanu jedinstveni u suprostavljanju terorizmu.

Britanski premijer, Tony Blair je napad nazvao brutalnim i sramnim.

Generalni sekretar UN-a, Kofi Annan je rekao da takvi napadi potvrdjuju da je terorizam najveća prijetnja medjunarodnom miru i sigurnosti.

U medjuvremenu, istražitelji u Indiji nastoje u ostacima razorenih vagona otkriti nešto što bi ih dovelo do zaključka ko je odgovoran za seriju smrtonosnih eksplozija u vozu u Mumbaiju, ranije poznatom kao Bombaj.

Dvije grupe koje se bore protiv indijske uprave nad regionom Kašmira su izdale saopćenja u kojima negiraju svoju ulogu u jučerašnjem bombaškom napadu. Obje grupe, Lashkar-E-Toiba i Hizb-ul-Mujahedeen, su osudile napad.

Najmanje 200 osobe su ubijene i 700 drugih je povrijedjeno u eksploziji sedam bombi u prepunim vozovima u vrijeme večernjih gužvi, kada se ljudi vraćaju sa posla svojim domovima.

Tokom današnjih pretraga, zvaničnici su pronašli satni mehanizam za detoniranje.

Inače, željeznički saobraćaj u mnogim dijelovima Mumbaija, odnosno Bombaja, je ponovo uspostavljen, dok su u većim indijskim gradovima pojačane mjere sigurnosti.

Indijski premijer Manmohan Singh je danas rekao da bomba]ki napadi na vozove ne'e zaustaviti ekonomski napredak Indije i da je zemlja ostaje ujedinjena u osudi tih napada.

XS
SM
MD
LG