Linkovi

Bratunac - Parastos za nestale i ubijene Srbe


Najviši zvaničnici Republike Srpske danas su u Bratuncu i Srebrenici prisustvovali obilježavanju godišnjice stradanja srpskih civila i vojnika na području Istočnog Podrinja.

U prisustvu više hiljada građana, vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije služio je danas na Vojničkom grolju u Bratuncu parastos za 69 ubijenih i 19 nestalih srpskih, uglavnom, civila stradalih na današnji dan 1992.godine u selima oko Bratunca i Srebrenice. Parastosu su prisustvovali član Predsjedništva B i H, Borislav Paravac, ministar inostranih poslova, Mladen Ivanić te predsjednik i premijer Republike Srpske, Dragan Čavić i Milorad Dodik.

Tom prilikom, Dragan Čavić je upozorio da su još uvijek nekažnjeni zločinci koji su u zoru 12.jula 1992.godine, samo u selu Zalazje ubili 39 ljudi u njihovim kućama. On je saopštio da postoje živi svjedoci koji su vidjeli da je ovim jedinicama komandovao Naser Orić, ujedno, osudivši bošnjačke političare koji podržavaju Orića, naglašavajući da je to dokaz njihovog moralnog pada.

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik je tokom posjete Srebrenici istakao da se ne smiju zaboraviti žrtve proteklog rata poručivši predstavnicima međunarodne zajednice da trebaju promijeniti dosadašnji odnos i početi sve žrtve posmatrati isto kako bi i svi zločinci bili kažnjeni .On je, takođe, podsjetio da su jučerašnjoj ceremoniji obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka u Potočarima prisustvovala dva potpredsjednika Vlade Republike Srpske dok, kako je rekao, niko od bošnjačkih predstavnika bilo kog ranga nikada nije došao da oda poštu nastradalim Srbima.

Današnji skupovi povodom 14.godišnjice stradanja Srba u Istočnom Podrinju su protekli bez incidenata.

XS
SM
MD
LG