Linkovi

Pentagon -  Ženevska konvencija za sve u vojnim zatvorima


Pentagon u memorandumu upućenom višim zvaničnicima odbrane po prvi put saopćava da se Ženevska konvencija odnosi na sve zatočene u vojnim zatvorima. U memorandumu kojeg je podpisao, zamjenik ministra odbrane, Gordon England, kaže se da su zatvorenici koji se drže u vojnim zatvorima pokriveni Općim članom 3 iz Ženevske konvencije kojim se zabranjuje nasilje nad ratnim zarobljenicima.

Sekretar za medije Bijele kuće, Tony Snow je danas rekao da memorandum, izdat u petak nije promjena politike jer je Pentagon i do sada humano tretirao zatvorenike. On je rekao da memorandum odražava nedavnu presudu Vrhovnog suda Sjedinjenih Država koji je nelegalnim proglasio sistem vojnih sudova za strance osumnjičene za terorizam.

Visoki zvaničnik Ministarstva odbrane je danas svjedočeći pred Senatskim komitetom rekao da memorandum jedino informira zvaničnike Pentagona od odluci Vrhovnog suda kako bi bio siguran da vojno osoblje poštuje odluku suda.

Prošlog mjeseca je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio da se Ženevska konvencija odnosi i na slučaj Salima Ahmeda Hamdana, bivšeg tjelohranitelja Osame bin Ladena, i da je predsjednik Bush prekoračio ovlasti uspostavljanjem specijalnih vojnih sudova za osumnjičene za terorizam.

XS
SM
MD
LG