Linkovi

Sudjenje sedmorici bosanskih srba za genocid u Srebrenici


Suđenje sedmorici visokih oficira i policajaca bosanskih Srba koji se terete za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici počet će u petak, 14. jula.

Optužbe protiv optuženih Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Ljubomira Borovčanina, Radivoja Miletića, Milana Gvere i Vinka Pandurevića odnose se na masovna ubistva i etničko čišćenje bosanskih Muslimana iz Srebrenice nakon pada te ranije zaštićene zone UN u ruke snaga bosanskih Srba u julu 1995. godine. Ovo se kaže u saopćenju iz Haškog tribunala.

Optužbe uključuju genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljivanje, ubistvo, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, prisilno premještanje i deportaciju.

Osmi optuženik Zdravko Tolimir takođe se tereti za te zločine, ali je on trenutno i dalje u bjekstvu.

U optužnici Tužilaštva se navodi da su, nakon što su bosanski Srbi zauzeli Srebrenicu, hiljade bosanskih Muslimana, uključujući žene, djecu i nešto muškaraca, pobjegle u bazu UN-a u Potočarima, sjeverno od Srebrenice, i tu zatražile zaštitu.

Istovremeno, približno 15.000 muškaraca, bosanskih Muslimana krenulo je u zbjeg iz enklave krećući se u koloni kroz šumu u pravcu Tuzle, grada pod vladinom kontrolom. Otprilike trećinu te grupe činila su naoružana vojna lica, bosanski Muslimani. Ostali su bili civili i nenaoružana vojna lica.

U optužnici se navodi da je Ratko Mladić, komandant vojske bosanskih Srba, zajedno s članovima svog štaba razradio plan da se pogube stotine muškaraca iz gomile Muslimana u Potočarima.

Sistematsko pogubljenje muslimanskih muškaraca iz Srebrenice širokih razmjera počelo je ujutro 13. jula oko 11:00 sati i nastavilo se do kraja jula 1995. godine. Istovremeno, vojne i policijske snage bosanskih Srba prevezle su hiljade žena, djece i starijih muškaraca bosanskih Muslimana izvan tog područja.

Snage bosanskih Srba su tokom jula i avgusta nastavile s ubijanjem zarobljenih muškaraca bosanskih Muslimana iz srebreničke enklave.

Od približno 1. avgusta 1995. pa sve do približno 1. novembra 1995., pripadnici vojske bosanskih Srba i policije učestvovali su u organizovanim i sveobuhvatnim nastojanjima da se prikriju ubijanja i pogubljenja tako što su tijela iskopavali iz primarnih masovnih grobnica i zatim nanovo zakopavali u sekundarne grobnice.

XS
SM
MD
LG