Linkovi

11-ta godišnjica genocida u Srebrenici


Glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je u Potočarima da je "jako ljuta što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još slobodni".

Karle dal Ponte doputovala je danas u Potočare gdje prisustvuje komemoraciji povodom 11. godišnjica pada Srebrenice.

Del Ponte je po dolasku u Memorijalni centar u Potočarima izjavila da je došla kako bi odala počast žrtvama gencida i kratko dodala:

"Jako sam ljuta što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još slobodni".

Prošle godine, na desetogodišnjicu pada Srebrenice, Del Ponte je odbila da prisustvuje komemoraciji u znak protesta što nisu uhapšeni optuženi za ratne zločine Ratko Mladić i Radovan Karadžić. U julu 1995. godine, poslije ulaska vojnih snaga bosanskih Srba u Srebrenicu, tada zaštićenu zonu UN-a, ubijeno je više od 7.000 hiljada muškaraca i dječaka Bošnjaka.

Obilježavanje 11-te godišnjice je počelo u podne učenjem Kur'ana, nakon čega je uslijedilo dizanje zastave BiH i intoniranje državne himne. Izveden je i poetsko-muzički performans "Srebrenički inferno" te ilahija "Šehidi".

Klanjanju podne-namaza prethodilo je učenje Kur'ana, a nakon podne-namaza reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić proučio je dovu te se obratio prigodnim riječima.

"Nalazimo se u Potočarima, dolini bosanskih šehida. Ovdje se od 11. jula 1995. godine vrijeme drugačije računa. Ali ne samo ovdje, vrijeme se drugačije računa od 11. jula 1995. godine u New Yorku i u Haagu, jer nakon 11. jula 1995. godine ništa nije isto, sve je drugačije – i vrijeme i mjesto. I niko nije isti nakon 11. jula 1995. godine. Svi su drugačiji, i veliki i mali, i moćni i nemoćni“, kazao je reis Cerić.

Dodao je kako su ovdje u Potočarima "veliki ostali mali, a mali su postali hrabri u borbi za istinu i pravdu. Ovdje u Potočarima, moćni su ostali sramni, a nemoćni su postali uvjereni da će pravda stići svakog zločinca ma koliko bježao i ma koliko se krio".

On je predvodio dženaza-namaz za 505 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici koje su danas ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima i koje će smiraj naći pored 1.937 ranije ukopanih srebreničkih žrtava.

Prvih 600 identifikovanih sahranjeni su u Memorijanom centru u Potočarima 31. marta 2003. godine. Memorijalni centar gdje će biti sahranjena sva identifikovana tijela stradalih iz Srebrenice, gradi se od 2001. godine. Izgradnja je koštala više od deset miliona maraka koje su obezbjedjene iz stranih, domaćih i donatorskih fondova. Memorijalni centar je sepetmbra 2003. zvanično otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton. Prema procjenama Organizacionog odbora, u Potočare je danas došlo oko 50 hiljada posjetilaca iz BiH i dijaspore.

Čak i nakon proteklog vremena nemoguće je u potpunosti shvatiti užas onoga što se u Srebrenici dogodilo prije 11 godina. Svaki put kada pomislim na Srebrenicu, moram da se upitam šta smo još mi mogli i trebali uraditi, šta sam ja mogao i trebao uraditi, da bi spriječili pokolj u gradu koji je, na kraju, bio proglašen sigurnosnom zonom UN-a., kaže se u izjavi visokog predstavnika Christiana Schwarza-Schillinga.

Tačno pola vijeka nakon završetka drugog svjetskog rata dozvolili smo da se pred našim očima dogodi genocid. Iznevjerili smo žrtve genocida dok su bili živi a iznevjerićemo ih i nakon smrti ako ne osiguramo da ostaci svakog od njih budu sahranjeni sa dostojanstvom te da počinioci – svaki od njih – budu dovedeni pred lice pravde.

Svim srcem se nadam da će današnja ceremonija dati neku utjehu prijateljima i porodicama osoba koje će danas biti sahranjene. Tuga neće biti manja i žrtve neće biti zaboravljene – ali naša je dužnost prema ubijenim osobama da osiguramo da se iz ove tragedije ponesu pouke. Iz tog razloga bio sam zadovoljan i dirnut kada sam saznao da je Vijeće ministara odredilo 11. juli kao dan žalosti u čitavoj Bosni i Hercegovini. Ovo je važno. Iskreno se nadam da će uskoro institucije ove zemlje odlučiti da odrede jedan dan u godini kao dan sjećanja na žrtve u Srebrenici, kao i na sve građane Bosne i Hercegovine koji su izgubili živote, kaže se u izjavi visokog predstavnika, Christiana Schwarza-Schillinga.

Vlade RS Anton Kasipović i Omer Branković, a u ime premijera RS njegov savjetnik Miladin Dragičević, jer Dodik boravi u zvaničnoj poseti Izraelu.

Skup u Srebrenici danas obezbjedjuju sve policijske i obavještajne agencije u BiH u saradnji i sa evropskom policijom u BiH , a incidenti nisu zabiljeleženi.

XS
SM
MD
LG