Linkovi

Omar Sharif poziva na razumjevanje izmedju Amerikanaca i Arapa


I nternacionalna filmska zvijezda, Omar Sharif poziva na bolje razumjevanje izmedju Sjedinjenih Dražava i Arapa, odnosno muslimana u svijetu. On vjeruje da su teroristički napadi na Sjedinjene Države 11 septembra 2001. kod mnogih Amerikanaca uvjetovali pogrešne predstave o arapima i muslimanima uopće, i želi doprinijeti prevazilaženju tih predrasuda.

Omar Sharif je egipćanin koji je dostigao svjetsku slavu 1960-tih ulogama u filmovima kao što su Lawrence od Arabije, i Doktor Živago. Dobitnik je nagrade za životno djelo od Komiteta za borbu protiv arapsko-američke diskriminacije, čije je sjedište u Washingtonu i koje je nagradom željelo odati poštovanje Omaru Sharifu za njegov doprinos u stvaranju kulturnih mostova izmedju arapskog i američkog društva.

Uloga u filmu Lawrence od Arabije donjela je Omaru Sharifu internacionalnu glumačku karijeru. U isto vrijeme on je postao atraktivni emisar Egipta, u kojem je bio idol publike, i u kojem je na vlasti bio karizmatični anti-zapadni lider, Gamal Abdel Nasser.

Omar Sharif:
Ja sam u Hollywood došao u vrijeme kada je Nasser bio na vlasti, a Nasser je na Ameriku 1960-tih gledao jednako loše kao Saddam Hussein prije nego su ga zbacili sa vlasti. Dakle, ako možete zamisliti da irački glumac dolazi pred rat sa Irakom i postane zvijezda Hollywooda, onda možete razumjeti o čemu govorim. Medjutim, ja sam imao sreće da nadjem pravi put, da igram u veličanstvenom u filmu, kaže Sharif.

Lawrence od Arabije, je vjerovatno jedan od najvećih filmova ikada napravljenih.

Omar Sharif:
Imao sam sreće da sam odmah nominiran za Oscara, naglašava Sharif.

Sada 74-ro godišnjak, Omar Sharif se sjeća kako je kao arapski glumac uživao dobrodošlicu u Sjedinjenim Državama. On kaže da nije osjećao napetosti tokom četiri godine dok je 1960-tih živio i radio u Americi, ali da je sada rastužen širenjem rascjepa izmedju Amerikanac i Arapskog svijeta.

Omar Sharif:
Svijet je bio drukčiji, ne kao danas kada imamo strašnju mržnju izmedju nekih Arapa i nekih Amerikanaca, ekstremnih radikala, prije je to bio drukčiji svijet, ovo više nije isti svijet.

Sharih vjeruje da su teroristički napadi 11. septembra 2001. godine kod mnogih Amerikanaca vodili ka pogrešnom razumjevanju Arapa i muslimana. On kaže da su Amerikanci nastojali da razlikuju male grupe muslimana neprijateljski nastrojenih prema Zapadu i većine koja je miroljubiva.

Omar Sharif:
Mi Arapi smo ljubazan svijet. Postoje neki koji nisu, ima ludog svijeta. Njih je kreirao rat kojeg su u Afganisatnu vodili protiv Rusa. Šta se desilo kada su bili naoružani modernim oružjem, raketama Stinger i ostalim kako bi istjerali Ruse iz Afganistana? Mnogi muslimani su željeli nastaviti borbu i sve nevjernike istjerati iz Afganistana, u to vrijeme su to bili Rusi. Kada je rat završen, oni su ostali bez posla, nisu znali šta da rade, jedino su znali kako se boriti, kako ispaliti raketu Stinger, i kako pucati iz automatskih pušaka.

Omar Sharif je često tražio ulogu koja može pokazati kako muslimani mogu živjeti u harmoniji sa ljudima druge vjere, kao što je 2003. godine u Francuskom filmu “Gospodin Ibrahim”. Sharif okrivljuje filmsku industriju za stereotipsko prikazivanje Arapa i muslimana kao prostaka i razbojnika. On kaže da se Amerikanci tome mogu na najbolji način suprostaviti održavanjem dijaloga sa Arapskim i muslimanskim svijetom.

Omar Sharif:
Mi se moramo osloboditi mržnje, moramo biti razumni, svi mi, oni. Amerikanci i mi moramo biti razumni i bez mržnje. Moramo imati razumjevanja i pokušati srediti stvari, sjesti, razgovarati i biti razumni.

Omar Sharif je putovao svijetom i našao mnogo zajedničkih vrijednosti medju Amerikanacima i Arapima, posebno u vrednovanju porodice i gradnji onoga što spaja ljude.

XS
SM
MD
LG