Linkovi

Discavery siguran za povratak


Astronauti svemirskog shuttla Discovery danas nastavili planirane popravke na Medjunarodnoj svemirskoj stanici nakon što su sa zemlje primili dobru vijest da nema nikakvih strukturalnih oštećenja na njihovoj letjelici i da je ona sigurna za povratak kući.

Nakon obavljenih konsultacija, zvaničnici NASA-e su zaključili da komad termalnog omotača koji je otpao sa rezervoara za gorivo tokom uzljetanja i zaglavio izmedju termalnih poloča na shuttle-u ne predstavlja prijetnju sigurnom povratku.

Pažljivim ispitivanjem, pet centimetara dug komad izolacione pjene otkriven je izmedju termalnih ploča, koje štite shuttle od velikih temperatura tokom ulaska u zemljinu atmosferu.

Tokom jučerašnjeg izlaska u svemir, Mike Fossum i Piers Sellersa su testirali produženje dodato na kraj robotske ruke, koji može biti korišten za popravke, uključujući uklanjanje zaglavljenog komada izolacione pjene.

Piers Sellers, astronaut:
Ono što smo pokazali je da, barem, možete doprijeti do svakog oštećenog dijela, sada se može doći do svakog dijela shuttlea, uslikati, dobro osmotriti i moguće je popraviti, kaže Sellers.

Jučer su oni dio vremena proveli prenoseći sa Zemlje dopremljenu opremu iz Discoverya na Svemirsku stanicu.

Danas Fossum i Sellers izlaze u drugu od tri predvidjene svemirske šetnje, kako bi zamjenili kabal na mobilnom transporteru koji pribavalja struju, podatke i slike za svemirsku stanicu.

Mike Fossum, astronaut:
U neku ruku to je više stvar umjeća, a ne nauke, kada je riječ o popravci. Mi, zaista, to treba da uradimo u svemiru kako bi znali kakve mogućnosti u tom smislu imamo, rekao je Fossum, pred današnji novi izlazak u svemir.

Sljedeći je planiran u srijedu, a povratak Discoverya na Zemlju, 17. jula.

XS
SM
MD
LG