Linkovi

Premijer Slovenije u Bijeloj kući


Predsjednik SAD, George Bush razgovarao je danas u Bijeloj kući sa premijerom Slovenije Janezom Janšom. Jedna od tema razgovora bila je i situacija na Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Buš je rekao novinarima nakon susreta da je slovenačkom premijeru zahvalio na doprinosu koji njegova zemlja daje razvoju demokratije u Avganistanu i Iraku, ali i na - kako je rekao - brifingu o situaciji u slovenačkom susjedstvu. Premijer Janša je čovjek sa jasnom vizijom i vrlo dobrim razumijevanjem problema - posebno onih na Balkanu.

Činjenica da ste tako jasno govorili o Balkanu, pomoćiće nam da realizujemo određene ciljeve i rezultate i zbog toga sam vam zhvalan, rekao je predsjednik Bush.

Premijer Janša je izrazio očekivanje da će se uspješna saradnja Slovenije i SAD nastaviti i da su informacije o razvoju situacije u državama Zapadnog Balkana koje je dobio od predsjednika Buša bile izuzetno korisne.

Drago mi je što sa predsjednikom Bušom dijelimo mišljenje o perspektivama Zapadnog Balkana, posebno kada je riječ o bezbjednosti i operacijama NATO-a, kazao je Janša.

Slovenija je, kazao je njen premijer, dobila dosta pomoći prilikom integracije u EU i NATO i sada smatra da je njena obaveza da pomogne drugima da dostignu taj cilj. Janša je pozvao Buša da posjeti Sloveniju, podsjetivši da će Ljubljana biti domaćim samita EU i SAD 2008. godine, kada Slovenija bude predsjedavala Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG