Linkovi

Bush priznao neslaganja o tome da li Iranu nametnuti sankcije


Tokom press konferencije u Chicagu, predsjednik Bush je priznao postojanje neslaganja o tome da li Iranu nametnuti sankcije. On je rekao da želi uvjeriti druge zemlje da njihovi sigurnosni interesi trebaju prevagnuti nad ekonomskim.

U isto vrijeme, glavni iranski pregovarač, Ali Larijani je kritikovao medjunarodni pritisak na Iran da brzo odgovori na prijedlog koji se tiče kontroverznog nuklearnog programa njegove zemlje.

Govoreći u Madridu on je novinarima rekao da pritisak potkopava povjerenje medju stranama u sporu. Medjutim, on je rekao da pitanje može biti rješeno kroz dijalog.

Kasno u četvrtak, Larijani se u Briselu susreo sa šefom vanjske politike EU, Javiarom Solanom.

Evropska unija navodi da su razgovori s Iranom o prijedlogu za rješenje nuklerane krize s Teheranom bili konstruktivni, i da su stvorili osnovu za odgovor na drugom susretu.

Glasnogovornica gospodina Solane Christina Gallach je razgovore opisala kao dobar početak, rekavši da se očekuje da će Teheran biti u mogućnosti dati sveobuhvatan odgovor narednog utorka.

Danas u Ankari u Turskoj, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed ElBaradei, je pozvao na rješenje nesuglasica putem pregovora. On je rekao da nema vojnog rješenja za to pitanje.

Iran nailazi na međunarodne pozive da brzo odgovori na ponudu koju su dale velike sile o podsticajima za Iran ukoliko suspendira obogaćivanje urana.

XS
SM
MD
LG