Linkovi

Sjeverna Koreja prijeti Japanu


Sjeverna Koreja zahtijeva da Tokio odmah ukine sankcije nametnute Pjongjangu kao odgovor na izvedeno testiranje raketa. Sjevernokorejski izaslanik u Japanu je rekao da će se njegova zemlja osvetiti snažnijim mjerama ukoliko se sankcije ne ukinu.

Song Il Ho predstavlja Sjevernu Koreju u razgovorima o normalizaciji diplomatskih odnosa sa Japanom, ali ono što je u petak u Pyongyangu rekao japanskim novinarima nije zvučalo nimalo diplomatski.

On je upozorio Japan da ukine sankcije protiv njegove zemlje, ili se susretne sa ozbiljnim posljedicama. Song kaže ako sankcije ostanu rezultati će biti katastrofalni i Japan će biti odgovoran.

Nakon što je Sjeverna Koreja testirala sedam raketa u srijedu, Tokio je zabranio jednom sjevernokorejskom trajektu da šest mjeseci ulazi u japanske luke, te zabranio sjevernokorejskim zvaničnicima da ulaze u zemlju.

Južna Koreja je danas odbila zahtjev Pjongjanga za vojnim pregovorima, navodeći da su oni u ovom trenutku neprikladni. Međutim, navodi se da će se ministarski razgovori održati sljedeće sedmice kako je i planirano.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Christopher HIll se nalazi u Aziji kako bi razgovarao o ujedinjenoj strategiji u suočavanju sa sjevernom Korejom. On je danas iz Pekinga stigao u Seul, i sa južnokorejskim zvaničnicima će se sastati sutra. On će također posjetiti i Japan.

Vijeće sigurnosti UN-a razmatra prijedlog Japana kojim bi se spriječio transfer fondova, tehnologije i dobara koji bi mogli bili korisni za sjevernokorejski raketni i nuklearni program. Rusija i Kina, članice koje imaju pravo veto-a, se zalažu za blaži izbor riječi u rezoluciji.

Američki ambasador u Ujedinjenim Nacijama, John Bolton kaže da su Velika Britanija, Francuska, Japan, i Sjedinjene Države ko-sponzori rezolucije, čiji je cilj da spriječi Sjevernu Koreju u daljnjem testiranju raketa.

Predsjednik Bush je, na jutrošnjoj konferenciji za štampu u Chicagu, izjavio da želi diplomatsko rješenje krize. On je dalje rekao da želi da se cijeli svijet zajedničkim stavom suprotstavi raketnom testiranju Sjeverne Koreje. On je, takodje, dodao da dolaženje do zajedničkog cilja i poruke može biti dugotrajan i komplikovan proces.

XS
SM
MD
LG