Linkovi

New York - FBI otkrio zavjeru terorista da u zrak dignu Holland tunel


FBI je otkrio zavjeru terorista da u zrak dignu Holland tunel koji povezuje New Jersay i New York. Tako, naime piše list Daily News, navodeći izvore iz FBI-a.

Od 11-tog septembra zvaničnici se plaše da bi tuneli i mostovi u New Yorku mogli biti meta terorista. Holland tunel – izmedju Donjeg Manhattana i New Jerseya – je jedan od ključnih u gradu...više od 34 miliona automobila godišnje prodje kroz taj tunel. On bi mogao biti izazovna meta terorista.

Jutros je New York Daily News izvijestio da su, navodni akteri ovog plana, namjeravali napasti upravo taj tunel koji vodi u New York. U tom slučaju bi se voda iz rijeke Hudson slijevala u područje donjeg Manhattan-a. Bezbjednosni ekperti kažu da plan ne bi uspio, jer je taj dio grada iznad nivoa mora.

Zvaničnik FBI-a, Mark Mershon, je rekao da je navodni plan otkriven u ranim fazama planiranja, i da niko od optuženih nikad nije bio u Sjedinjenim Državama. On dalje objašnjava da je navodni plan imao osam glavnih aktera, od kojih su trojica pritvoreni u inostranstvu.

Američke i libanske vlasti su jednog od optuženika identifikovali kao Assem-a Hammoud-a. On je libanski državljanin koji je priznao svoje učešće u planiranju napada.

Čelnik Minstarstva za unutarnju sigurnost, Michael Chertoff je reko da teroristi ne moraju biti, kako je rekao, genijalci, da bi nanijeli štetu. Dnevnik Daily News navodi da je plan otkriven putem praćenja komunikacije char-room-a na Internetu.

XS
SM
MD
LG