Linkovi

Sve više poziva za brzi iranski odgovor


Iranski glavni pregovarač oko nuklearnog programa te zemlje danas u Briselu treba da se susretne sa zvaničnicima EU. Medjutim, Iran kaže da danas, ili tokom razgovora zakazanih sljedeće sedmice, neće odgovoriti na zahtijeve da obustavi obogaćivanje uranijuma u zamjenu za paket ekonomskih povlastica.

Novinske agencije navode riječi neimenovanog iranskog zvaničnika koji kaže da će Iran danas tražiti razjašnjenja nekih, kako oni kažu, dvosmislenosti u ponudjenom paketu koji dolazi od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke.

Sa druge strane, šef vanjske politike EU, Javier Solana je rekao da danas očekuje naznake da li je Iran voljan obustaviti proces obogaćivanja uranijuma.

Sjedinjene Države, kao što je poznato, žele odgovor Irana do sredine jula, dok iranski zvaničnici kažu da neće odgovoriti prije avgusta.

U medjuvremenu je i ruski predsjednik Vladimir Putin, na internet konferenciji, danas rekao da želi brži odgovor od Irana, i da je beskonačno otezanje kontraproduktivno, ali je naglasio da on za sada ne podržava nametanje sankcija Iranu.

Iran se tako suočava sa sve više medjunarodnih poziva svjetskih sila na brzi odgovor na ponudjeni program rješenja iranske nuklearne krize.

U Ankari, u Turskoj, je čelnik agencije za posmatranje nuklearnog djelovanja Ujedinjenih nacija, Mohamed Baradei, rekao da se nada da Iran razumie da medjunarodna zajednica postaje nestrpljiva. Što prije odgovore, to bolje, dodao je Baradei.

XS
SM
MD
LG