Linkovi

Vijeće UN-a za ljudska prava osudilo izraelsku ofanzivu


Vijeće UN-a za ljudska prava je osudilo i pozvalo na okončanje izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze, započeto nakon što su Palestinci oteli jednog izraelskog vojnika.

Vijeće je danas u Ženevi usvojilo rezoluciju koju je predložila Organizacija Islamske konferencije, glasanjem 29 naprema 11, uz pet suzdržanih.

Rezolucijom se od svih strana uključenih u izraelsko-palestinski sukob traži da poštuju medjunarodne humanitarne zakone i suzdrže se od nasilja nad civilima.

Vijeće UN-a za ljudska prava se složilo i oko slanja misije na Palestinsku teritoriju kako bi istražili trenutno stanje ljudskih prava.

Izraelski ambasador, Itzhak Levanon je rekao da ne prihvata Rezoluciju, rekavši da je jednostrana i optužujući to tijelo UN-a za pristranost protiv Izraela.

U medjuvremenu je Katatr, Vijeću sigurnosti u New Yorku, predstavio rezoluciju kojom se zahtijeva povlačenje izraelskih snaga iz Gaza i prestanak napada na civile. Francuska i Sjedinjene Države su rekle da ovu rezoluciju ne podržavaju jer je jednostrana.

XS
SM
MD
LG