Linkovi

Bush - Za Sjevernu Koreju postoji bolji put od samo-izolacije


Predsjednik Bush kaže da traži jedinstveno stajalište sa drugim svjetskim liderima kako bi diplomatski riješili spor oko nukelarnog programa Sjeverne Koreje.

Gospodin Bush kaže da je o tome razgovarao sa liderima Japana, Rusije, Kine i Južne Koreje. On kaže da bi medjunarodna zajednica Sjevernoj Koreji trebala reći da postoji bolji put od samo-izolacije od ostatka svijeta.

Predsjednik Bush je rekao da jedan od puteva da se Sjeverna Koreja privoli da se pridržava medjunarodnih standarda vodi kroz UN.

Vijeće sigurnosti, trenutno, razmatra nacrt Rezolucije kojeg je podnio Japan. Američki ambasador u UN-u, John Bolton kaže da postoji prevladavajuća podrška da se strogom izjavom osudi sjeverno-korejsko testiranje raketa.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su izjavili da je njihovo testiranje raketa ove sedmice bilo uspješno i da će izvršiti dodatna lansiranja. Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje je zaprijetio korištenjem sile protiv bilo koje zemlje koja na njih vrši pritisak u smislu odustajanja od daljih testiranja.

Medjutim, iz Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država kažu da su otkrili svih sedam raketa i brzo ustanovili da one ne predstavljaju prijetnju Americi, i da je testirana raketa dugog dometa eksplodirala minut nakon lansiranja.

Kineski ministar vanjskih poslova kaže da njihov najviši izaslanik u pregovorima oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje sljedeće sedmice ide u Pyongyang.

Visoki američki izaslanik u tim razgovorima, Christopher Hill, stiže u Aziju danas na razgovore u Pekingu, Seulu i Tokiju.

XS
SM
MD
LG