Linkovi

Sukob izraelskih snaga i palestinskih militanata


Borbe su izbile izmedju izraelskih vojnika i palestinskih militanata na sjeveru Pojasa Gaze u trenutku dok Izrael proširuje svoje operacije na Palestinskoj teritoriji tražeći obustavljanje raketnih napada na svoje gradove i naselja.

Palestinski svjedoci kažu da je najmanje 6 Palestinaca ubijeno u borbama u blizini grada Beit Lahiya.

Ranije danas, izraelski tenkovi i vojnici su preuzeli tri bivša jevrejska naselja u blizini grada, stvarajući tampon zonu u cilju sprečavanja palestinskih raketnih napada.

Govoreći danas na izraelskoj televiziji, izraelski ministar odbrane, Amir Peretz je rekao da je njegova zemlja spremna napustiti Gazu onog trena kada militanti prestanu ispaljivati rakete na Izrael i vrate zarobljenog izraelskog vojnika živog.

Odgovarajući na izrelsko vojno napredovanje palestinski ministar unutranjih poslova je pozvao sve pripadnike snaga sigurnosti da se bore kako je on to nazvao, protiv izraelske invazije. Said Siyam, iz militantne Islamske grupe Hamas, je rekao da je njihova religijska i moralna dužnost da ustanu, kako je rekao, Izraelske agresije.

Na jugu Gaze, palestinski svjedoci kažu da je danas dvoje ljudi ubijeno i nekoliko ranjeno u izraelskim zračnim napadima.

XS
SM
MD
LG