Linkovi

Kosovsko rješenje ne treba smatrati presedanom


Rješenja koja se primjene za budućnost Kosova, moraće da uvaže suverenitet, teritorijalni integritet i medjunarodno priznate granice, rezolucija je koju je danas uobličio Političko-bezbjednosni komitet Parlamentarne skupštine Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju, a koja bi uskoro trebala da usvoji i sama parlamentarna skupština. Istom prilikom je naglašeno da se kosovska rješenja, kakava god da budu, ne mogu smatrati presedanom, neprimjenjimvim na neke druge situacije i teritorij.

Višednevno zasjedanje Parlamentarne skupštine Evropske organizaicije za bezbjednost i saradnju, koje se održava u Briselu, trebalo bi zaključiti, pored ostalog, jasnim stavom o kosovoskom pitanju- smjernice za to je dalnas dao Političko bezbjednosni odbor usvajanjem rezolucije koja naglašava neophodnost "konstruktivnog dijaloga svih strana" ali i principe nepovredivosti medjunarodno priznatih granica, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Azerbjedžan, predlažući ovaj amandman, a živo zainteresovan da se u skoroj budućnosti riješi i pitanje Nagorno Karabaha, predložio je još jedan- da se rješenja primjenjena na Kosovu, kakava god ona budu, smatraju presedanom, neprimjenjivim u neikom drugim situacijama i na nekim drugim teritorijama. To je, medjutim, odbačeno, od većine poslanika.

Multietničko i multikulturno Kosovo gdje će se poštovati prava manjina je cilj koji Evropska organiozacija za bezbjednost i saradnju, zajedno sa ostalim medjunarodnim faktorima nastoji da izgradi. Srpska delegacija je, medjutim, upozorila da je razvoj multietničkog društva i civilnih institucija na Kosovu suočen s ogromnim teškoćama što je, po njima, dovelo do nasilja kosovskih Albanaca protiv nealbanaca u martu 2004. godine. Naglašeno je da medjunarodna zajednica do sada "nije dala nikakva jemstva niti okvire za decentralizaciju i uskladjivanje sa evropskim standardima na Kosovu".

Kada je riječ o balkanskom prostoru, izvještaj koji je poslužio kao osnov za rezoluciju ukazuje da je sada od ključne važnosti dobiti bitku protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima, korupcije, zaključiti proces povratka izbjeglica, zaštiti vlasništvo, što bi trebalo da rezultira privlačenjem investicija neophodnih za snažniji zamah razvoja.

Končno, uz sve prisutne probleme, utisak šefice srpske delegacije na zasjedanju parlamentarne skupštine, Suzane Grubješić, je da je definitivno prednost činjenica što je Srbija sada u stanju da sama brani svoje interese na ovakvim skupovima.

XS
SM
MD
LG