Linkovi

Telskop Hubble ponovo u upotrebi


Pored uspješnog lansiranja svemirskog broda Discovery, inženjeri NASE imaju još jedan razlog za slavlje. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Paul Sisco, svemirski teleskop Hubble je ponovo u akciji.

Više od 15 godina ovaj teleskop je omogućavao uvid u nevjerovatne slike svemira. Međutim, prošle sedmice je Nasin Hubble teleskop prestao raditi. Energija koja je napajala najsofisticiraniju kameru teleskopa je prestala doticati.

Savremenija kamera je instalirana tokom svemirske misije 2002. godine i ona je pružila najpoznatije slike svemira. Inženjeri NASE su odmah prionuli na posao kako bi pronašli rješenje problema i uspješno su aktivirali kameru sa zemlje.

Jennifer Weisman je znanstvenica koja radi na pojektu Hubble.

”Donesena je odluka da se rad kamere prebaci na pomoćni elektronski sistem.Na sreću, ova kamera je dizajnirana tako , da u slučaju prestanka glavnog napajanja, pomoćni sistem napajanja se može aktivirati sa zemlje.“

NASA je u nedjelju potvrdila da sada rade i kamera i teleskop.

Kao i do sada, Hubble će nastaviti proširivati naše vidike još nekoliko godina. Misija svemirskog broda Discovery će poboljšati kvalitet teleskopa i dalje produžiti nejgov život. Najnovije slike koje su načinjene uz pomoć ovog teleskopa mogu se vidjeti na web stranici www.hubblesite.org

XS
SM
MD
LG