Linkovi

Oštre osude Sjeverne Koreje zbog testiranja raketa 


Na hitan zahtijev Japana, Vijeće sigurnosti UN-a u svom sjedištu u New Yorku danas razmatra mjere nakon što je Sjeverna Koreja jučer testirala šest, a rano jutros i sedmu raketu dugog dometa, tipa Taepodong, uprkos oštrog upozorenja medjunarodne zajednice. Sve testirane rakete su pale u japansko more, ili su se raspale tokom leta, uključujući i Taepodong 2, koja bi mogla imati domet od 6 hiljada milja i dohvatiti do Amerike.

Amerika je oštro osudila akciju Sjeverne Koreje. Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je rekao da je ključna stvar vratiti Sjeernu Koreju šestostranim razgovorima o razoružanju. On je dodao da će Sjedinjene Države i njena četiri partnera u tim pregovorima, Japan, Južna Koreja, Kina i Rusija, zajednički odlučiti kako krenuti naprijed.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice je testove nazvala provokacijom. Ona je rekla da Sjedinjene Države vjeruju da su šestostrani razgovori održiv mehanizam za postupanje prema oružanim aktivnostima sjeverne Koreje.

Da je situacija ozbiljna, govori i činjenica da se predsjednik Bush susreo sa svojim najvišim savjetnicima iz oblasti sigurnosti, onog trena kada je Sjeverna Koreja počela testiranje raketa.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Christopher Hill bi danas trebao otputovati za Aziju kako bi razgovarao o toj situaciji.

Kina je izrazila zabrinutost vezano za testiranja navodeći da je njen ministar vanjskih poslova o tom pitanju telefonom razgovarao s američkom državnom tajnicom Condoleezom Rice. U Rusiji, zvaničnici su pozvali sjevernokorejskog ambasadora kako bi objasnio situaciju.

Japan je testiranja nazvao ozbiljnim problemom za svoju nacionalnu sigurnost i povećao stanje pripravnosti svoje vojske. Japanski premijer Junichiro Koizumi je pozvao na dijalog kako bi se razriješila situacija.

Predstavnici NATO-a navode da raketna testiranja predstavljaju ozbiljnu prijetnju međunarodnoj zajednici i da će dodatno izolirati Sjevernu Koreju od međunarodne zajednice. Šef EU za vanjsku politiku Javier Solana je izjavio da testiranja samo dodaju napetosti na već kompleksnu situaciju u regionu.

Južna Koreja je pozvala svog komunističkog sjevernog susjeda da se vrati razgovorima o razoružanju i zaustavi svoje provokativne aktivnosti.

XS
SM
MD
LG