Linkovi

230-ti rodjendan Amerike


Amerika danas slavi 230 rodjendan. Praznik je i amerikanci će dan provesti na izletima u prirodi, paradama, koncertima i večeras uz tradicionalni vatromet. U Washingtonu se očekuje da će vatrometu prisustvovati oko pola miliona ljudi.

Predsjednik Bush se na proslavi 4. jula u vojnoj bazi Fort Brag obratio pripadnicima oružanih snaga sa riječima zahvalnosti za njihovu predanost i hrabrost, koja svaki dan učini Danom nezavisnosti. Predsjednik je odao poštovanje i dvije i pol hiljade poginulih u iračkom ratu, i dodao da su trupe slobodu dale milionima u Iraku i Afganistanu. On je dalje dodao da je nakon hapšenja lidera Al Quaide u Iraku, uhvaćeno više od 700 neprijateljskih operativaca i više od 60 ubijeno. Prdsjednik se po tom vratio u Bijelu kuću i pridružio se tradicionalnom slavlju u glavnom gradu.

4. jul je patriotski dan u Sjedinjenim Državama. Tog dana 1776. godine osnivači nacije su podpisali Deklaraciju neovisnosti od Britanske krune. Danas je to za mnoge dan izvan posla, dan sa porodicom i prijateljima.

Dominic Nicola:
Znam da je Dan neovisnosti, 4 juli, 1776-78, ili tako nešto, Ben Franklin, sve te velike stvari, ali ono što je praznik tokom 200 i više godina postao je krasan dan da uživate u svojoj zemlji, zastavi i vatrometu.

Ikbek Tafi:
To je obično vrijeme sa porodicom, za nas.

Chris Visic:
Obično idemo na kampovanje uz jezero i Wisconsinu, ali ove godine ćemo prisustvovati lokalnoj paradi u kojoj učestvuje moj sin, u grupi indijanaca vodiča.

Mnogi Amerikanci tokom dana slave u prirodi uz roštilj, i gledajući parade.

Kao mnogi drugi američki gradovi i Washington, glavni grad Sjedinjenih Država ima črtverojulsku paradu.

Ali za većinu, vrhunac slavlja dolazi kada padne mrak.

Heataher Case:
Gledaću vatromet.

Claudia Whitman:
Živim u Maineu, i ponekad isplovimo brodom kako bi gledali vatromet.

Vatromet je povezan sa 4 julom od kako su tog dana 1777. godine gradjani Philadelphije, u Pennsylvaniji proslavili neovisnost logorskim vatrama, pucnjavom i eksplozijama. Danas, mnogi sa svojim susjedima organiziraju lokalni show.

Ali je postala tradicija da se spektakularnom pirotehnikom obilježava 4. juli.

I dok je današanja proslava podsjećanje na istorijske dane neki za ovaj praznik razmišljaju o trenutnom stanju nacije.

Claudia Whitman:
Priličito sam, u ovom trenutku, ogorčena našom zemljom. Mogu reći da sam, na ovaj dan, vezana mnogim, jakim pozitivnim osjećanjima o svojoj zemlji, tako da se, mislim, to malo odražava na mnoge pogrešne pravce kojima trenutno idemo.

Za druge je to vrijeme da se cijeni sloboda koja je počela sa Deklaracijom neovisnosti.

Ibek Tafi:
Mi nastojimo da ovo ne bude samo roštiljanje i zabava, jer ovaj praznik ima istorijsko značenje i to nastojimo istaći.

U svakom slučaju – 4 juli je najveći, i više od svih drugih, američki praznik.

XS
SM
MD
LG