Linkovi

4. juli - Dan nezavisnosti


Danas 4. jula se U Sjedinjenim Državama obilježava Dan nezavisnosti. Na ovaj dan 1776. godine pedest i šest predstavnika trinaest britanskih kolonija u sjevernoj Americi, objavilo je da oni, po ovlaštenju koje im je dao narod, uspostavljaju novu državu. Još dodatnih šest godina se vodio rat sa Britanijom, tada njvećom svjetskom vojnom silom prije nego što je ostvarena američka nezavisnost.

1782. god Sjedinjene Američke Države su bile daleko od ujedinjenosti. To je u stvari bila labava konfederacija sa slabom centralnom vladom. Prava moć bila je u rukama vlada saveznih država. Ali, savezne države su se uveliko razlikovale po praktikovanju vjere, političkom mišljenju i ekonomskim interesima.

Savezne države su jedna protiv druge zavele tarife i trgovačke zapreke. Valuta je bila preuveličana i bile su nametnute velike poreske obaveze. Ekonomski haos je doveo do gradjanskih nemira. Sukobi izmedju saveznih država javljali su se oko granica. Državnoj vladi nedostajala je vojna sila da se nosi sa prijetnjama bezbijednosti. Amerikanci su počeli da traže puteve da se pozabve ovim problemima. Trebalo im je još sedam godina da to urade.

Rješenje je bilo novi ustav koji bi uspostavio državnu vladu dovoljno snažnu da se nosi sa potrebama zemlje, u isto vrijeme zadržavajući izvjesna ovlaštenja za savezne države.

Ali Amerikanci su bili podijeljeni oko toga kakvo bi trebalo da bude ustrojstvo nove vlade. Male savezne države su željele ravnopravno predstavljnje sa većim saveznim državama. Mnogi gradjni su se bojali da bi snažna državna vlada suzbila pojedinačne slobode.

Taj problem je riješen isključivo nakon godina rasprave i kompromisa. Novi ustav je usvojen 1789. god. nakon što je bilo dodato deset amndmana koji garntuju osnovna prava, uključujuci tu slobodu vjeroispovjesti, govora i štampe, pravo na sudjenje sa porotom i druga osiguranja protiv vladine zloupotrebe nad gradjnima.

Ustav nije instrument za vladu da ograniči narod rekao je Patrick Henry, lider američke borbe za nezvisnost, to je instrument za narod da obuzda vladu, kako ne bi došlo do toga da ona vlada našim životima. Više od dvije-stotine godina nakon njegovog usvajanja Ustav je ostao garancija slobode svakog Amerikanca.

XS
SM
MD
LG