Linkovi

Napa - domovina vina


Kalifornijska dolina Napa jedan je od najboljih regiona za uzgajanje groždja i proizvodnju vina u Sjedinjenim Državama. Napa se poredi sa najboljim vinarskim krajevima Francuske. U stvari, nedavno je na jednom medjunarodnom testiranju crnih vina, potvrdila svoju prednost nad francuskim vinima. Napa je poznata po blizu 200 vinarija iz kojih dolaze neki od najboljih chardonnay-a, caberneta, pinot noir-a, zinfandela i merlota. Upoznajmo neke od vinarija i saznajmo nešto o procesu proizvodnje vina.

Kalifornija, zemlja sunca. Dolina Napa, zemlja sunca i vina.

Vinarija porodice Nord je porodični biznis. Vodi ga Julie, zajedno sa svojim ocem i dvjema sestrama. Oženivši se u porodicu Nord, njihovi su se muževi, kako kažu, vjenčali i sa vinarijom.
U njihovom vinogradu, vrijeme je berbe.

Branje groždja počinje u sam cik zore. Glavna radna snaga su Latino berači. Veoma su zauzeti - jer, plaćeni su po količini ubranoga groždja.

Vinarija Roberta Craiga nalazi se na brdu iznad doline, na najpogodnijem mjestu za uzgoj groždja.

ROBERT CRAIG SOT:
Ova zemlja je tako strma da imamo savršenu drenažu. Dakle, voda, kiša, bilo šta natopi i otiče baš kako treba. A imamo i vještačku drenažu, ako zatreba. To je najvažniji faktor u uzgoju.

Izbor pravog trenutka za branje je takodje jedan od ključnih elemenata vinarstva. Ovdje, u laboratoriji Roberta Craiga, odredjuje se početak odbrojavanja do berbe. Vinari veoma pažljivo kontroliraju stepen Brix-a, jedinice kojom se mjeri količina šećera u groždju. Kako groždje sazrijeva, šećer raste, kiselost opada, a mirisi postaju intenzivniji. Isprobavanje prvih kapi vina u ovom teškom i kompliciranom procesu - predstavlja veliku radost, kaže Lynn Craig.

LYNN:
Bistro je i svježe, čisto i baš prija.

Vinarija i vinograd Spring Mountain, osnovani su 1870. godine i poznati po izuzetnim crnim vinima.

XS
SM
MD
LG