Linkovi

Rusija nudi 10 miliona dolara za informaciju o ubicama diplomata


Iz Američke vojske su saopćili da je naredjena nova istraga o mogućem nepropisnom ponašanju vojnika u Iraku, posljednja u nizu optužbi protiv američkih vojnika u toj zemlji.

Danas je iz komande američke vojske saopćeno da je naredjena istraga incidenta Mahmudiya-i, koji se desio u junu mjesecu, kada su, navodno, američki vojnik ubili četveročlanu iračku porodicu u njihovom domu.

U saopćenju se ističe da je inicijalnim ispitivanjem nadjen razlog da se preporuči istraga.

Od drugih vijesti u vezi sa Irakom, Rusija je ponudila nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do ubica četiri uposlenika ambasade koji su uzeti za taoce i onda ubijeni u Iraku. Lokalni mediji navode da je Nikolai Patrushev, čelnik federalne sigurnosne službe, danas u Moskvi objavio tu ponudu.

Četiri Rusa su početkom juna oteti u Bagdadu. U nedjelju su njihovi otmičari na internet postavili video na kojem se prikazuje njihovo ubistvo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je obećao da će pronaći i uništiti ubice. U odvojenom razvoju događaja, rumunjski predsjednik Traian Basescu je rekao da Rumunija neće povući svoje vojnike iz Iraka.

XS
SM
MD
LG