Linkovi

N. Burns - 2006-ta mora biti godina odluke za Kosovo


Američki državni podesekretar Nicholas Burns je danas u Briselu kazao da pregovori o budućnosti Kosova koje predvodi UN moraju biti okončani ove godine. Gospodin Burns je novinarima u Briselu kazao da 2006. godina mora biti godina odluke za Kosovo.

Njegov komentar je usljedio pred sastanak visokog izasalnika UN-a za Kosovo, Marti Ahtisarija i diplomata šest zemalja Kontakt grupe, koja nadgleda razvoj dogadjaja oko Kosova.

Podsekretar Burns je kazao da će Sjedinjene Države pojačati diplomatska nastojanja po pitanju statusa Kosova. On je, takodjer, naglasio potrebu da vodjstvo etničkih Albanaca na Kosovu unaprijedi zaštitu prava Srba u tom području.

U isto vrijeme, posljednjih 110 vreća sa posmrtnim ostacima Kosovskih Albanaca je danas stiglo iz Beograda na Kosovo. Nakon prve repatrijacije, novembra 2002. godine, vlasti Srbije su u 19 navrata vratile 729 identifikovanih lica na Kosovo. Neki od posmrtnih ostatake nisu identifikovani, i za te slučajeve će se primijeniti DNK tehnologija Međunarodne komisije za nestala lica . ICMP-eva analiza DNK je korištena u procesu identifikacije posmrtnih ostataka koje su vlasti Srbije danas vratile na Kosovo. Ovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovnih grobnica u Batajnici i Perućcu, kaže se u saopćenju Međunarodne komisije za traženje nestalih.

XS
SM
MD
LG