Linkovi

Kongres osudio američke medije


Zastupnički dom američkog Kongresa je odobrio rezoluciju kojom osuđuje američke medije što su objelodanili tajni program Bushove administracije kojim se nadgledaju međunarodne financijske transakcije.

Rezolucija koju su sponzorirali republikanci i koja je jučer odobrena uglavnom glasanjem po stranačkoj liniji navodi da bi neautorizirano objavljivanje povjerljivih informacija koje se tiču rata protiv terorizma moglo ugroziti živote Amerikanaca.

Njom se također pozivaju mediji da se suzdrže od otkrivanja tajnih obavještajnih programa kako bi se osigurala sposobnost vlade da identificira, onemogući i uhvati teroriste.

Predjsednik Bush i ostali republikanci su oštro kritizirali medije, osobito New York Times, što u objelodanili detalje programa ministarstva finansija koji su dobijeni od međunarodnog finansijskog konzorcija SWIFT, sa sjedištem u Belgiji.

Demokrate optužuju republikance da su debatu potakli iz političkih razloga, navodeći da bi napadi na medije mogli dovesti do narušavanja slobode štampe.

XS
SM
MD
LG