Linkovi

Pred lansiranje Discovery-a


Američki svemirski brod Discovery bi se sutra trebao uputiti ka međunarodnoj svemirskoj stanici, što je drugi let svemirskog shuttlea nakon nesreće svemirskog broda Columbia prije tri godine. Neki u američkoj agenciji za istraživanje svemira NASA-i su izrazili zabrinnutost vezano za spremnost Discoverija za let. Novinar Glasa Amerike Jim Bertel izvještava o kontroverzi koja se veže za sutrašnje lansiranje.

Tri godine je prošlo otkako se svemirski brod Columbia raspao na nebu iznad Texasa, pri čemu je poginulo svih sedam astronauta. Nakon opsežnih redizajniranja i testiranja, shuttle je sada opet dobio zeleno svjetlo za let. Menadžer programa Wayne Hale i drugi zvaničnici NASA-e vjeruju da su potrebna dodatna poboljšanja. Oni međutim kažu da je važno testirati promjene koje su već izvršene na shuttleu prije nego dođe do dodatnih poboljšanja.

Svako lansiranje sa sobom nosi rizike i elemete drame. Do ovog trenutka smo napravili značajna poboljšanja na vanjskom rezervoaru i znamo da su potrebna dodatna pobljšanja,kaže gospodin Hale.

NASA-in šef za sigurnost i glavni inžinjer su se prvobitno razilazili u mišljenju vezano za odluku. John Logsdon je direktor Instituta za svemirska istraživanja pri univerzitetu George Washignton ovdje u Washingtonu.

Neki inžinjeri i neki od osoba zaduženih za sigurnost u NASi su zabrinuti da vanjski rezervoar, na kojem se nalazi pjenasta izolacija koja je uzrokovala nesreću COlumbie, neadekvatno redizajnirana i da postoji velika šansa da bi nakon više misija takav dio izolacije mogao ponovo otpasti i uzrokovati štetu, kaže gospodin Logsdon.

Ukoliko dođe do ozbiljnog oštećenja zaštitinih toplotnih ploča shuttlea, članovi posade mogu ostati na međunarodnoj svemirskoj stanici dok ne stigne shuttle koji će ih spasiti. Astronaut Discoveryja Michael Fossum vjeruje da je shuttle spreman za let.

Neću reći da smo savršeni, ali smo toliko dobri koliko možemo biti. Zaista smo spremni i uzbudljivo je konačno opet biti kod mjesta lansiranja.

Tokom 12-to dnevne misije Discoveryja astronatuti će vježbati tehnike inspekcije i opravke, vršiti opravke na svemirskoj stanici i dopremiti ključne zalihe. Shuttle će također dovesti njemačkog astronauta Thomasa Reitera kako bi se proširila posada stanice na tri osobe po prvi put nakon nesreće Columbie. Ako misija bude uspješna, prvi od dodatnih 16 letova shuttlea kako bi se dovršila izgradnja svemirske stanice bi mogao biti lansiran već krajem augusta. Flota shuttlea bi trebala otići u mirovinu 2010.

XS
SM
MD
LG