Linkovi

Naser Orić od danas slobodan gradjanin


Naser Orić je od danas slobodan gradjanin- nakon što mu je izrečena kazna zatvor od dvije godine, a zbog činjenice da je u privoru proveo vremenski period duži od toga, danas je naloženo da se odmah pusti na slobodu.

U objašnjenu presude od dvije godine zatvora, Oriću se prepoznaje krivnja da spriječi ali ne i da kazni zločine, nije utvrdjeno da je imao efektivnu kontrolu nad jedinicama vojne policije koje su držale i zlostavljale zatočene Srbe srebreničkog kraja. Nekadašnji vjni komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici se tereti po zapovjednoj odgovornosti za bezobzirno uništavanje imovine bosanskih Srba, uništavanje koje nije opravdano vojnim akcijama.

Prije godinu dana haške sudije s oslobodile Orića u krivnje za pljačku javne ili privatne imovine tokom napada na srpska sela u okolini Srebrenice. Danas je presuda posebnu pažnju obratila na formalnu i stvarnu kontrolu koju je Orić, prema tužiteljima, imao nad oružanim snagama Bošnjaka. Nasuprot njima, odbrana je tvrdila da nije postojala čvrsta vojna struktura na srebreničkoj teritoriji, naročito da takvu strukturu i moć nije imao Orić u svojim rukama.

Prilikom odmjeravanja kazne uzete su obzir, kao otežavajuća, ranjivost žrtava uz brojne olakšavajuće okolnosti - od saradnje Orića, do opštih okolnosti koje su u to vrijeme vladale u srebreničkoj enklavi- haosa, beznadja, gladi, opsade od strane snaga bosanskih Srba i nepostojanja bilo kakvog oblika civilne uprave na tom području.

Jedino nedjelo Orića je, prema objašnjenju optužnice, njegovo nečinjenje - posjedovanje informacija o zlostavljanju zatočenih Srba u policijskoj stanici i ostalim objektima ali odsustvo bilo kakve rekcije na zločine, pokušaja da se oni spriječe. Tužitelji su tražili kaznu od 18 godina zatvora, a odbrana oslobadjajuću presudu.

Naser Orić je od danas slobodan, nakon što je prebačen na Medunarodni sud aprila 2003., a sudenje mu je trajalo od 6. oktobra 2004. do 10. aprila ove godine.

XS
SM
MD
LG