Linkovi

Reakcije iz Republike Srpske na ocjene Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Srpski zvaničnici i stranački predstavnici u Republici Srpskoj osuđuju daašnju rezoluciju Savjeta Evrope o Bosni i Hercegovini dok predstavnici Bošnjaka u ovom entitetu podržavaju ovu rezoluciju baš kao i jučerašnju poruku iz Brisela, evropskog komesara za proširenje Olija Rena koji je pozvao vlasti u B i H, posebno u Republici Srpskoj,na dramatičan napredak u provođenju reformi.

Usvajanje rezolucije o Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici Parlamentarne Skupštine savjeta Evrope u Strazburu, čiji je sadržaj neprihvatljiv za predstavnike Republike Srpske je posljedica naklonosti pojedinih političkih krugova u Evropi idejama Harisa Silajdžića. Izjavio je ovo danas potpredsjednik SDS-a, Mladen Bosić. Slični su i stavovi predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske, Igora Radojičića.

«Radi se o jasno izlobiranom aktu koji u sebi sadrži niz netačnih teza. Ne znam da li je komično ili tragično da se osuđuju oni koji su glasali za ustavne promjene a amnestiraju oni koji nisu podržali ustavne promjene u Bosni i Hercegovini. Prema tome, jasno je odakle vjetar duva i ko je lobirao za donošenje ove rezolucije.»

Radojičić je, takođe, ocijenio da je jučerašnja poruka iz Brisela, komesara za proširenje Evropske Unije, Olija Rena kojom se traže dramatične reforme u B i H ukoliko se u oktobru želi zaključivanje sporazuma o pridruživanju istablizaciji jasna ali da sa sadašnjim sastavom Direkcije policije u kojoj se nadglasavaju predstavnici iz Republike Srpske reforma nije moguća.

Šef poslaničkog kluba SDA u Narodnoj Skupštini, Tarik Sadović, s druge strane pozdravlja poruku iz Brisela.

«Izjava Olija Rena kojom traži od zvaničnika Republike Srpske da ne blokiraju rad Direkcije jeste poželjna i dobronamjerna vrsta političkog pritiska da se reforma policije vrati na normalan kolosijek.»

Tarik Sadović je, takođe, pozdravio današnje usvajanje Rezolucije o B i H u parlamentu Savjeta Evrope ocijenivši da u njoj nema ništa sporno.

XS
SM
MD
LG